Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 657908

Hrvatska kao članica Europske unije: put u (ne)poznatu budućnost


Santini, Guste; Bebek, Sandra
Hrvatska kao članica Europske unije: put u (ne)poznatu budućnost // Ekonomija/Economics, 20 (2013), 1-28 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 657908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatska kao članica Europske unije: put u (ne)poznatu budućnost
(Croatia as an EU Member: Road Into the (Un)Known Future)

Autori
Santini, Guste ; Bebek, Sandra

Izvornik
Ekonomija/Economics (1330-0636) 20 (2013); 1-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
članstvo u EU-u; gospodarski oporavak; konkuretnost; zaposlenost; inozemna zaduženost; tečajna politika
(EU membership; economic recovery; competitiveness; employment; foreign debt; foreign exchange policy)

Sažetak
Dok pojedine članice EU žale što su ikada ušle, a neke čak razmišljaju o povlačenju, Hrvatska je svoj ulazak u EU 1. srpnja jedva dočekala, smatrajući članstvo kartom za bolji život. Nažalost, takva nerealna očekivanja samo ukazuju na nastavljanje našeg političkog i gospodarskog glavinjanja, jer ne samo što smo u EU ušli pognute glave nego se i sam trenutak ulaska, s obzirom na naše gospodarske poteškoće, ali i krizu u EU, može ocijeniti izrazito nepovoljnim. EU je daleko od idiličnog “jedinstva u različitosti” i kao hladni i bešćutni mehanizam neoliberalnog kapitalizma nikada ni za jednu novu članicu nije značila garanciju ekonomske sigurnosti i napretka, pa tako ni gotova rješenja za gospodarske probleme. S obzirom na to, ali i na činjenicu da i sama EU još uvijek traga za adekvatnim modelom tranzicije, autori smatraju da je Hrvatska svoj put ka EU-u morala definirati u skladu sa svojim specifičnostima, naslijeđem i potrebama građana. Budući da to nije učinila, sada je samo pitanje kojem će „vanjskom” krugu Unije pripasti. EU prolazi vlastitu agoniju i s obzirom na dosadašnje učinke krize, gospodarski uvjeti znatno su lošiji nego što su bili u vrijeme posljednjeg vala proširenja, kada su nove članice u relativno kratkom razdoblju ostvarile dinamičan gospodarski rast. No, u konačnici, dobile su mnogo manje u odnosu na svoja očekivanja. Tipičan je primjer Slovenija koja je u EU ušla kao najbogatija zemlja u regiji, a sada je jedna od najsiromašnijih članica, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj. I druge su članice sve više skeptične prema Uniji, pa se s pravom postavlja pitanje što zapravo čeka Hrvatsku. S obzirom na višestruka razvojna ograničenja, kao i na visoke stvarne (i skrivene) troškove članstva te troškove prestrukturiranja povezane s reformama i tek potencijalnu dostupnost financijskih sredstava Unije, hrvatsko gospodarstvo najvjerojatnije neće moći ni srednjoročno ostvariti potencijalne sinergijske učinke članstva. Neto financijska pozicija Hrvatske u prvim godinama članstva prije će biti negativna. Hoće li ti troškovi dugoročno prerasti u koristi ovisit će o uspješnosti prestrukturiranja, osobito o spremnosti i sposobnosti hrvatske države da preokrene negativne trendove, ponajprije u smislu povećanja zaposlenosti i konkurentnosti te boljeg životnog standarda. Odgovori na ove izazove mogu biti snažan poticaj u iznalaženju optimalnog puta izlaska iz krize te prihvatljivo polazište u definiranju koncepcije i strategije razvoja Hrvatske. Samo na taj način članstvo Hrvatske može imati pozitivne implikacije za stabilnost regije. Naravno, koliko je to izvedivo u uvjetima prihvaćenog institucionalnog okvira s brojnim ograničenjima u pogledu samostalnog razvoja, otvoreno je pitanje. No jedno je sigurno, odustajanjem od tih pokušaja naša egzistencija može lako postati još siromašnijom, priključujući se društvima koja egzistiraju na psihologiji pomoći i najamnoj ekonomiji.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Guste Santini (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Santini, Guste; Bebek, Sandra
Hrvatska kao članica Europske unije: put u (ne)poznatu budućnost // Ekonomija/Economics, 20 (2013), 1-28 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Santini, G. & Bebek, S. (2013) Hrvatska kao članica Europske unije: put u (ne)poznatu budućnost. Ekonomija/Economics, 20, 1-28.
@article{article, year = {2013}, pages = {1-28}, keywords = {\v{c}lanstvo u EU-u, gospodarski oporavak, konkuretnost, zaposlenost, inozemna zadu\v{z}enost, te\v{c}ajna politika}, journal = {Ekonomija/Economics}, volume = {20}, issn = {1330-0636}, title = {Hrvatska kao \v{c}lanica Europske unije: put u (ne)poznatu budu\'{c}nost}, keyword = {\v{c}lanstvo u EU-u, gospodarski oporavak, konkuretnost, zaposlenost, inozemna zadu\v{z}enost, te\v{c}ajna politika} }
@article{article, year = {2013}, pages = {1-28}, keywords = {EU membership, economic recovery, competitiveness, employment, foreign debt, foreign exchange policy}, journal = {Ekonomija/Economics}, volume = {20}, issn = {1330-0636}, title = {Croatia as an EU Member: Road Into the (Un)Known Future}, keyword = {EU membership, economic recovery, competitiveness, employment, foreign debt, foreign exchange policy} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font