Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65773

Stabilnost dehidratirane mliječne hrane za dojenčad


Banović, Mara; Šuk, Tajana; Bzik, Ksenija
Stabilnost dehidratirane mliječne hrane za dojenčad // Zbornik sažetaka 34. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka / Hrvatska mljekarska udruga Zagreb (ur.).
Zagreb: --, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Stabilnost dehidratirane mliječne hrane za dojenčad
(Stability of dehydrated milk infant food)

Autori
Banović, Mara ; Šuk, Tajana ; Bzik, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 34. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka / Hrvatska mljekarska udruga Zagreb - Zagreb : --, 2000

Skup
34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.-11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Dehidratirana mliječna hrana za dojenčad; stabilnost
(Dehydrated milk infant food; stability)

Sažetak
Prehrana dojenjem najbolji je način prehrane dojenčeta jer mlijeko žene zadovoljava sve njegove nutritivne i imunološke potrebe. Kao zamjena za mlijeko žene, danas se koristi industrijski priređena mliječna hrana za dojenčad (infant formula) koja podliježe strogim zakonskim propisima, što je razumljivo zbog specifičnosti dojenčadi kao potrošačke grupe. Hrana za dojenčad mora sadržavati sve hranjive tvari potrebne za rast i razvoj dojenčeta u prvoj godini života. Stoga je važno da ne dođe ni do kakvih procesa degradacije ni u jednoj fazi njene proizvodnje, skladištenja ili upotrebe. U radu je praćena stabilnost dehidratirane mliječne hrane za dojenčad čuvane u otvorenoj ambalaži, na 30oC tijekom tri tjedna. rezultati su pokazali da je kvaliteta hrane zagarantirana unutar deklariranog roka trajnosti proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mara Banović, (83392)