Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 657103

In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina


Širanović, Dorotea
In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina
(In vitro determination of the biological potential of fruit wines)

Autori
Širanović, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
37

Mentor
Gaurina Srček, Višnja

Neposredni voditelj
Radošević, Kristina

Ključne riječi
Voćna vina; fenoli; antioksidacijski kapacitet; antitumorska aktivnost
(Fruit wines; glucosinolates; phenolic compound; antioxidative capacity; antitumor activity)

Sažetak
Brojne epidemiološke studije upućuju na povezanost konzumiranja voćnih plodova i bobica sa smanjenjem rizika od pojave različitih vrsta raka kod čovjeka. Znanstvene studije upućuju na to da biološki aktivne komponente prisutne u voćnim plodovima, bobicama te njihovim prerađevinama poput voćnih vina, doprinose zdravlju ljudi. Stoga je cilj ovog rad bio ispitati biološki učinak sedam različitih voćnih vina, koja se razlikuju po sadržaju ukupnih fenola i antocijana. Biološka aktivnost pripremljenih uzoraka voćnih vina testirana je in vitro na tri humane tumorske stanične linije (MCF-7, HeLa, Caco-2). Vino crnog ribizla koje ujedno ima najveći udioukupnih fenola i antocijana, pokazalo je najjači citotoksični učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri ispitanoj koncentraciji od 10% (v/v). Istovremeno, voćna vina od jagode i jabuke, koja su imala najniži udio ukupnih fenola i antocijana, pokazala su najmanji citotoksični učinak na ispitanim stanicama. Iako se biološka aktivnost ekstrakata voćnih vina razlikuju ovisno korištenoj staničnoj liniji, svi ispitani uzorci su pokazali citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica, a najmanje osjetljivom se pokazala Caco-2 stanična linija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582184-2414 - Nekliničke metode ispitivanja tvari iz okoliša na stanicama sisavaca i riba (Višnja Gaurina-Srček, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb