Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 657072

Edukacija o opasnostima od mina i rizik od stradavanja


Čerina, Josip; Miočić, Bernard
Edukacija o opasnostima od mina i rizik od stradavanja // VI. međunarodna konferencija „Dani kriznog upravljanja“ / Toth, Ivan (ur.).
Velika Gorica: Veleučilište Velika Gorica, 2013. str. 1278-1289 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Edukacija o opasnostima od mina i rizik od stradavanja
(Mine risk education and risk of harm)

Autori
Čerina, Josip ; Miočić, Bernard

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
VI. međunarodna konferencija „Dani kriznog upravljanja“ / Toth, Ivan - Velika Gorica : Veleučilište Velika Gorica, 2013, 1278-1289

ISBN
978-953-7716-48-6

Skup
VI. međunarodna konferencija „Dani kriznog upravljanja“

Mjesto i datum
Velika Gorica, Hrvatska, 28.-29.05.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Opasnost od mina; edukacija; minske žrtve
(Mine risk; education; landmine victims)

Sažetak
Onečišćenost prostora minama je za mnoge zemlje veliki problem čije rješavanje, zbog nedostatka novčanih sredstava za razminiranje, postalo je dugotrajan proces. Izloženost riziku od minske opasnosti je stalno prisutna, a to onda ugrožava građansku sigurnost. Poradi toga potrebno je posvetiti posebnu pažnju edukaciji i informiranju građana o opasnostima od mina. Analizom podataka o minskim nesrećama u Hrvatskoj (n=73) u vremenskom razdoblju od 2004. do 2012. godine, u radu se istražuju sezonske varijacije minskih nesreća i minskih žrtava kako bi se došlo do odgovora na pitanje u koje godišnje doba je poželjno provoditi pojačanu kampanju osvješćivanja o opasnostima od mina i okolnosti stradavanja minskih žrtava, kako bi se došlo do odgovora na pitanje za koje skupine građana treba provoditi intenzivnu edukaciju o opasnostima od mina. Rezultati istraživanja minskih nesreća ukazuju da je rizik od stradavanja građana još uvijek prisutan. Posebno je to izraženo kod poljoprivrednih poslova i radova u šumi, a to ugrožava građansku sigurnost u ruralnim područjima. Nadalje, Iz sezonskih varijacija minskih nesreća ne može se izdvojiti posebno godišnje doba pogodno za pojačanu kampanju edukacije građana stoga je edukaciju o opasnostima od mina potrebno provoditi kontinuirano tijekom cijele godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
269-0000000-3600 - Tradicija u hrvatskoj javnoj političkoj komunikaciji (Nada Zgrabljić Rotar, )

Ustanove
Sveučilište u Zadru