Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 65698

Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo


Sipos, Laszlo; Ribičić, Nataša; Štembal, Tamara; Markić, Marinko; Zokić, Nikša
Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo, 1999. (elaborat).


Naslov
Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo
(Water Supply ”Osekovo” - Investigation of Water Treatment Process – Technical Report)

Autori
Sipos, Laszlo ; Ribičić, Nataša ; Štembal, Tamara ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša

Izvornik
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
1999

Ključne riječi
Amonijak; mangan; obradba vode; uklanjanje; voda za piće; željezo
(Ammonium; drinking water; iron; manganese; removal of; water treatment)

Sažetak
Analiza podataka o praćenju rada postrojenja za preradbu vode u Ravniku pokazuje da postrojenje radi izuzetno dobro i pouzdano. Vrijednosti kritičnih pokazatelja kakvoće vode praktički nikada, u normalnim uvjetima rada, ne prelaze zakonom dopuštene koncentracije. Sve ovo dokazuje da se u postrojenju za preradbu vode "Ravnik" primjenjuje odgovarajuća tehnologija priprave vode. Nema, prema tome, razloga da se takva tehnologija ne primjenjuje i za vode sličnih karakteristika novog vodocrpilišta "Osekovo". Rezultati istraživanja primjenom pilot-postrojenja jednoznačno pokazuju da je moguće, u pogledu tehnološkog postupka preradbe vode, tj. u pogledu procesa uklanjanja amonijaka, željeza i mangana, znatno povećati kapacitet postojećeg postrojenja za preradbu vode "Ravnik". Procjenjuje se da bi se procesi uklanjanja amonijaka, željeza i mangana mogli odvijati u tom postrojenju sa zadovoljavajućim učinkom i pri brzinama filtracije od 22 m/h. To je više od dvostrukog povećanja kapaciteta postojećeg postrojenja s obzirom na projektiranu brzinu filtracije od 10 m/h. Potrebno je, stoga, analizirati i točno procijeniti hidrauličke i tehničke mogućnosti povećanja kapaciteta postojećem postrojenju za preradbu vode "Ravnik" i uzeti to u obzir pri planiranju izgradnje novih kapaciteta za preradbu vode na tom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125017

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Sipos, Laszlo; Ribičić, Nataša; Štembal, Tamara; Markić, Marinko; Zokić, Nikša
Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo, 1999. (elaborat).
Sipos, L., Ribičić, N., Štembal, T., Markić, M. & Zokić, N. (1999) Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {1999}, keywords = {ammonium, drinking water, iron, manganese, removal of, water treatment}, title = {Water Supply ”Osekovo” - Investigation of Water Treatment Process – Technical Report}, keyword = {ammonium, drinking water, iron, manganese, removal of, water treatment} }