Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo (CROSBI ID 752193)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo ; Ribičić, Nataša ; Štembal, Tamara ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. 1999.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo ; Ribičić, Nataša ; Štembal, Tamara ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša

hrvatski

Izvještaj o rezultatima istraživanja postupka priprave vode za piće za potrebe novog vodocrpilišta Osekovo

Analiza podataka o praćenju rada postrojenja za preradbu vode u Ravniku pokazuje da postrojenje radi izuzetno dobro i pouzdano. Vrijednosti kritičnih pokazatelja kakvoće vode praktički nikada, u normalnim uvjetima rada, ne prelaze zakonom dopuštene koncentracije. Sve ovo dokazuje da se u postrojenju za preradbu vode "Ravnik" primjenjuje odgovarajuća tehnologija priprave vode. Nema, prema tome, razloga da se takva tehnologija ne primjenjuje i za vode sličnih karakteristika novog vodocrpilišta "Osekovo". Rezultati istraživanja primjenom pilot-postrojenja jednoznačno pokazuju da je moguće, u pogledu tehnološkog postupka preradbe vode, tj. u pogledu procesa uklanjanja amonijaka, željeza i mangana, znatno povećati kapacitet postojećeg postrojenja za preradbu vode "Ravnik". Procjenjuje se da bi se procesi uklanjanja amonijaka, željeza i mangana mogli odvijati u tom postrojenju sa zadovoljavajućim učinkom i pri brzinama filtracije od 22 m/h. To je više od dvostrukog povećanja kapaciteta postojećeg postrojenja s obzirom na projektiranu brzinu filtracije od 10 m/h. Potrebno je, stoga, analizirati i točno procijeniti hidrauličke i tehničke mogućnosti povećanja kapaciteta postojećem postrojenju za preradbu vode "Ravnik" i uzeti to u obzir pri planiranju izgradnje novih kapaciteta za preradbu vode na tom području.

amonijak; mangan; obradba vode; uklanjanje; voda za piće; željezo

nije evidentirano

engleski

Water Supply ”Osekovo” - Investigation of Water Treatment Process – Technical Report

nije evidentirano

ammonium; drinking water; iron; manganese; removal of; water treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo