Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza postojećeg stanja i uspostava optimalnih uvjeta za proizvodnju vode u postrojenju za preradbu vode u Petrinji (CROSBI ID 752191)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Štembal, Tamara ; Novak, Iva ; Ribičić, Nataša ; Zokić, Nikša ; Šmit, Zdenko Analiza postojećeg stanja i uspostava optimalnih uvjeta za proizvodnju vode u postrojenju za preradbu vode u Petrinji // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. 2000.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Štembal, Tamara ; Novak, Iva ; Ribičić, Nataša ; Zokić, Nikša ; Šmit, Zdenko

hrvatski

Analiza postojećeg stanja i uspostava optimalnih uvjeta za proizvodnju vode u postrojenju za preradbu vode u Petrinji

Teorijska razmatranja i eksperimentalni podaci o topljivosti aluminijevih iona u vodi rijeke Kupe upućuju na zaključak da se prevelike koncentracije aluminija u prerađenoj vodi prvenstveno pojavljuju zbog visokih vrijednosti pH sirove vode. Nužno je stoga uvesti korekciju pH sirove vode na niže vrijednosti prilikom preradbe, posebno u ljetnim mjesecima, kada se, prvenstveno zbog porasta temperature vode, povećava topljivost aluminija i koncentracija rezidualnog aluminija prelazi zakonom dopuštenu koncentraciju. Snižavanjem pH vode tijekom preradbe dolazi do povećanja učinka uklanjanja organskih tvari iz vode, što pruža dodatnu sigurnost rada postrojenja u pogledu potencijala stvaranja trihalometana u vodi. Usporedbom djelovanja koagulanata Aquafloc 100 i Aquafloc 39 i aluminijevog sulfata na pilot postrojenju nisu uočene značajne razlike u rezidualnom aluminiju u izlaznoj vodi tijekom zimskog perioda godine. Učinak uklanjanja aluminija na taložniku bolji je za Aquafloc 100 u odnosu na druga dva koagulanata. U pogledu sadržaja organskih tvari u prerađenoj vodi nije uočena značajnija razli8ka između pojedinih koagulanata.

mutnoća; obradba vode; organske tvari; rezidualni aluminij; voda za piće

nije evidentirano

engleski

Current Situation and Optimization of the Water Treatment Plant in Petrinja

nije evidentirano

drinking water; organic matter; residual aluminum; turbidity; water treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo