Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnološki projekt rekonstrukcije postrojenja za pripravu vode za piće u Milaševcu (CROSBI ID 752190)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo Tehnološki projekt rekonstrukcije postrojenja za pripravu vode za piće u Milaševcu // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. 2000.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo

hrvatski

Tehnološki projekt rekonstrukcije postrojenja za pripravu vode za piće u Milaševcu

Ispitivanja na postrojenju za preradbu vode u Milaševcu upućivali su na nedostatnu aeraciju u aeracijskoj posudi postrojenja. Najjednostavnije rješenje rekonstrukcije postrojenja našlo se u dodavanju zraka u dovodne cjevovode filtra. Korišten je za tu namjenu kompresor s kapacitetom od 200 L/min zraka i maksimalnim tlakom od 10 bara. Zrak je u cjevovode dodavan pomoću ejektora. Radi što boljeg miješanja vode i zraka nizvodno od točke doziranja zraka (priključka ejektora), dovodna je cjev filtra napunjena plastičnim prstenovima približnih dimenzija 25*Φ25 mm na duljini od 80 cm. Izdvajanje viška zraka riješeno je automatskim odzračnim ventilom i regulacijom nivoa vode u gornjem dijelu filtra. Višak zraka ispuštalo se, naime, automatski nakon sniženja vode u gornjem dijelu filtra ispod određene razine. Tlak od približno 1.8 bara (apsolutni tlak 2.8 bara) na ulazu u filtar održavan je prigušenjem toka vode na izlazu iz postrojenja. Ispitivanja učinka ovog sustava aeracije pokazali su da se u sirovoj vodi prije filtracije nalazi blizu 16 mg/L kisika. Ova količina kisika pokazala se dovoljnim za potpuno uklanjanje amonijaka iz vode. No, u vodi nakon prolaska kroz filtar, praktički ne ostaje kisika, te je nužno pri definiranju konačne varijante rekonstrukcije računati s većim učinkom aeracije. Procjenjuje se, na temelju ovih podataka, da će koncentracija kisika od 21 mg/L na ulazu potpuno zadovoljavati potrebama.

amonijak; obradba vode; uklanjanje; voda za piće

nije evidentirano

engleski

Reconstruction of Drinking Water Treatment Plant at Milaševac- Project

nije evidentirano

ammonium; drinking water; removal of; water treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo