Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje postupka uklanjanje arsena i tehnološki projekt prilagodbe postrojenja za preradbu vode vodovoda Osijek za uklanjanje arsena (CROSBI ID 752185)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo ; Ribičić, Nataša ; Novak, Iva ; Štembal, Tamara ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša Istraživanje postupka uklanjanje arsena i tehnološki projekt prilagodbe postrojenja za preradbu vode vodovoda Osijek za uklanjanje arsena // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. 2000.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo ; Ribičić, Nataša ; Novak, Iva ; Štembal, Tamara ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša

hrvatski

Istraživanje postupka uklanjanje arsena i tehnološki projekt prilagodbe postrojenja za preradbu vode vodovoda Osijek za uklanjanje arsena

Rezultati pokusa pomoću pilot-postrojenja pokazuju da se arsen iz sirove vode može učinkovito uklanjati dodavanjem uz miješanje najprije otopine KMnO4, a zatim otopine FeCl3 odgovarajuće koncentracije. Utvrđeno je da učinak uklanjanja arsena ovisi o koncentraciji dodanog KMnO4 te FeCl3. Zadovoljavajući učinci uklanjanja postignuti su s dozom KMnO4 od 1.2 mg/L, a FeCl3 s koncentracijama većim od 3.5 mg/L. Kao tehnološko rješenje primijenjen je postupak s "in-line" miješalicom, s doziranjem kalijevog permanganata i željezovog(III) klorida u cjevovod s aeriranom vodom prije taložnika. Koncentracija arsena smanjena je ovim postupkom u vodi za piće grada Osijeka s približno 300 μg/L na manje od 50 μg/L.

amonijak; arsen; mangan; obradba vode; uklanjanje; voda za piće; željezo

nije evidentirano

engleski

Investigation of Arsenic Removal Process. Project of Reconstruction of the Water Treatment Plant “Vodovod Osijek”

nije evidentirano

ammonium; arsenic; drinking water; iron; manganese; removal of; water treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo