Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza mogućnosti priprave vode za piće. V.S. Dubrovčak (CROSBI ID 752183)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša Analiza mogućnosti priprave vode za piće. V.S. Dubrovčak // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb. 1998.

Podaci o odgovornosti

Sipos, Laszlo ; Markić, Marinko ; Zokić, Nikša

hrvatski

Analiza mogućnosti priprave vode za piće. V.S. Dubrovčak

Rezultati pokusa pomoću pilot-postrojenja pokazuju da se organske tvari iz sirove vode vodocrpilišta u Prerovcu mogu uspješno uklanjati do zakonom dopuštenih vrijednosti permanganatnih brojeva (<3 mg/L O2) koagulacijom fokulacijom i taloženjem s željezovim(III) kloridom. Ovaj se postupak preporučuje za prvu faza pročišćavanja prije dovođenja vode na konačnu obradbu na postojećem postrojenju za pripravu vode za piće. Druga je mogućnost primjena umjetnih smola za adsorpciju organskih tvari. Postupak se preporučuje kao naknadna obradba, tj. obradba vode nakon prolaska kroz postojeći sustav za preradbu vode u Dubrovčaku. Primjena umjetnih smola nije do sada naišla na širu primjenu u postupcima prerade vode za piće u nas. Potrebno je zbog toga nastaviti s ispitivanjima radi upoznavanja i provjere možebitnih posljedica primjene tih smola u rutinskoj praksi.

amonijak; mangan; obradba vode; organske tvari; uklanjanje; voda za piće; željezo

nije evidentirano

engleski

Possible Water Treatment Improvements of Dubrovčak Waterworks

nije evidentirano

ammonium; drinking water; iron; manganese; organic matter; removal of; water treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo