Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 655596

Psihološka prirpema sportaša za Olimpijske igre, London 2012


Barić, Renata
Psihološka prirpema sportaša za Olimpijske igre, London 2012 // Sažeci priopćenja 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, A., Lopižić, J.- ; Penezić, I. (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2012. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Psihološka prirpema sportaša za Olimpijske igre, London 2012
(Psychological preparation of athletes fr Olympic games - London 2012)

Autori
Barić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažeci priopćenja 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, A., Lopižić, J.- ; Penezić, I. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2012

ISBN
978-953-55079-1-8

Skup
Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva

Mjesto i datum
Dubrovnih, Hrvatska, 7-11.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sportaši; olimpijske igre; psihologija sporta; psihološka priprema
(Athletes; olympic games; psychological preparation; sport psychology)

Sažetak
Cilj ovog simpozija jest prikazati proces psihološke pripreme nekih sportaša za OI u Londonu, te ukazati na položaj hrvatskih olimpijaca, kao i sportskih psihologa u hrvatskom sustavu sporta. Olimpijske igre san su svakog sportaša. Brojni sportaši prolaze višegodišnji ciklus priprema ne bi li se uspjeli kvalificirati za OI i tempirati formu za to najvažnije natjecanje. U suvremenom vrhunskom sportu nema mjesta improvizaciji. Sportaši i njihovi stručni timovi ciljano rade ne bi li kontrolirali što veći broj faktora koji, povrh motoričkih sposobnosti i sportske forme, mogu djelovati na sportsku izvedbu. Psihološka priprema sastavni je dio cjelokupne pripreme i jedini segment u kojem su intervencije moguće na licu mjesta, čak do samog početka natjecanja. Za razliku od ostalih natjecanja, OI imaju svojih specifičnosti. Nastup na OI mnogim je sportašima više od sporta, to je pitanje časti, nacionalnog ponosa, nekima čak i životne egzistencije. Također, široka i sportska javnost je izuzetno zainteresirana ne samo za nastupe sportaša, nego se glasno očekuju rezultati. Sve to, uz vrhunsku konkurenciju, povećava doživljaj stresa i traži mentalne kapacitete kako bi pojedinac u pravom trenutku bio na vrhunskoj razini. U tom segmentu važna je suradnja sa sportskim psiholozima koji kreiraju i provode proces psihološke pripreme pomažući sportašima i njihovim trenerima. Uloga sportskih psihologa sve je više prepoznata, ali u hrvatskom sportu psiholozi još uvijek nailaze na brojne birokratske prepreke, usprkos potrebama s terena i deklarativnim potvrdama istog u vodećim sportskim strukturama. Iako je na londonskim OI sudjelovalo 108 hrvatskih sportaša, Hrvatski olimpijski odbor u posljednjem olimpijskom ciklusu nije u svojim aktima predvidio mjesta niti sredstva za rad sportskih psihologa. Ovaj simpozij donosi prikaz rada nekolicine kolega koji su provodili psihološku pripremu sa hrvatskim olimpijcima i paraolimpijcima u različitim sportovima (streljaštvo, veslanje, jedrenje, niz paraolimpijskih disciplina). Prikazan je cjeloviti proces psihološke pripreme jedne olimpijke za kvalifikacije, nastup na OI, intervencije tijekom igara i neposredno nakon njih. Nadalje, prikazan je rad na području motivacije četverca na pariće, tj. neke tehnike i specifičnosti psihološkog treninga koje su, uz ostalo, rezultirale izvrsnim nastupima na svim utrkama tijekom sezone i olimpijskom medaljom. Prikazan je i četverogodišnji model psihološke pripreme hrvatskog jedriličara i suradnja sportskog psihologa sa ostalim članovima stručnog tima. Na koncu, prikazane su specifičnosti rada na području psihološke pripreme sportaša paraolimpijaca. Iskustva, izjave i rezultati sportaša koji su prošli psihološku pripremu za nastup na OI 2012 svjedoče o pozitivnom doprinosu suradnje sa sportskim psihologom njihovom sportskom uspjehu, ali i osobnom razvoju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2605 - Dispozicijske i situacijske odrednice motivacije i kvaliteta života vježbača (Renata Barić, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Renata Barić, (246562)

Citiraj ovu publikaciju

Barić, Renata
Psihološka prirpema sportaša za Olimpijske igre, London 2012 // Sažeci priopćenja 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, A., Lopižić, J.- ; Penezić, I. (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2012. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Barić, R. (2012) Psihološka prirpema sportaša za Olimpijske igre, London 2012. U: Brajša Žganec, A., Lopižić, J.- & Penezić, I. (ur.)Sažeci priopćenja 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa.
@article{article, author = {Bari\'{c}, R.}, year = {2012}, pages = {67}, keywords = {athletes, olympic games, psychological preparation, sport psychology}, isbn = {978-953-55079-1-8}, title = {Psychological preparation of athletes fr Olympic games - London 2012}, keyword = {athletes, olympic games, psychological preparation, sport psychology}, publisher = {Naklada Slap}, publisherplace = {Dubrovnih, Hrvatska} }