Lutein u hranidbi kokoši (CROSBI ID 197785)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kerep, Goran ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Križek, Ivan ; Grčević, Manuela
hrvatski
Lutein u hranidbi kokoši
U radu je opisan lutein, njegov utjecaj na ljudsko zdravlje, sadržaj u smjesama za nesilice te mogućnost povećanja njegova sadržaja u žumanjku jajeta. Lutein se ubraja u skupinu karotenoida, podskupinu ksantofila (zajedno sa zeaksantinom). Od karotena razlikuje se po tome što sadrži kisik na lancu ugljikovih atoma. Istaknut je pozitivan utjecaj luteina na zdravlje ljudi (očuvanje vidai sprečavanje nastanka različitih oblika tumora). Upravo zbog izraženog antioksidacijskog djelovanja u novije vrijeme je interesantniji i poželjan u ljudskoj prehrani . U hranidbi kokoši lutein se prvenstveno koristio kao jedan od prirodnih pigmenata pomoću kojih se dobivala žuto-narančasta boja žumanjka i žuta boja kože tovnih pilića. Mnogobrojni znanstveni radovi upućuju na mogućnost povećanja sadržaja luteina u žumanjku jajeta. Negativne posljedice uključivanja veće količine luteina u smjese za kokoši su loš utjecaj na akumulaciju poželjnih n-3 masnih kiselina i nekih vitamina u mesu i jajima te loša konverzija iz hrane u žumanjak. Maksimalna preporučena količina luteina u smjesi je do 250 mg/kg hrane. Veće količine od navedenih nemaju više izražen učinak na akumulaciju luteina u jajima kokoši. Proizvodnja jaja s većim sadržajem luteina imala bi pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi te osigurala veću zaradu proizvođačima jaja kokoši.
lutein ; karotenoidi ; jaje ; žumanjak
nije evidentirano
engleski
Lutein in hens nutrition
nije evidentirano
lutein ; carotenoids ; egg ; yolk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54 (6)
2012.
195-203
objavljeno
0023-4850
1848-901X