Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654979

Zakon o arbitraži - vrijeme (ni)je za izmjene. Ugovor o arbitraži


Uzelac, Alan
Zakon o arbitraži - vrijeme (ni)je za izmjene. Ugovor o arbitraži // Pravo u gospodarstvu, 53 (2013), 4; 771-782 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


Naslov
Zakon o arbitraži - vrijeme (ni)je za izmjene. Ugovor o arbitraži
(Law on Arbitration - It is (not) Time for Changes? Arbitration Agreement)

Autori
Uzelac, Alan

Izvornik
Pravo u gospodarstvu (1330-5476) 53 (2013), 4; 771-782

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
zakon o arbitraži; Hrvatska; izmjene; ugovor o arbitraži
(law on arbitration; Croatia; amendments; arbitration agreement)

Sažetak
Autor, koji je i sam aktivno sudjelovao u izradi nacrta izvornog Zakona o arbitraži iz 2001. godine, izražava skepsu u pogledu potrebe da se u skorije vrijeme pristupi obuhvatnijim promjenama hrvatskog arbitražnog prava. Iako je moguće spekulirati o mogućim poboljšanjima u aktualnom normativnom uređenju, dosadašnje su se zakonske odredbe u praksi potvrdile, te osigurale prikladno i, iznad svega, stabilno normativno okruženje za razvoj arbitražne prakse. Na primjeru konkretne teme kojom se autor bavi – potrebama izmjena odredbi o ugovoru o arbitraži – pokazuje se da, čak i na međunarodnom planu, još uvijek nema definitivnog konsenzusa koji bi predstavljao nužan i dovoljan razlog za hitne izmjene. S druge strane, autor se zalaže za temeljitu, savjesnu i iscrpnu analizu dostignuća i izazova u proteklih 12 godina, kao i za nastavak široke diskusije o potrebi unaprjeđenja institucionalnog i praktičnog okruženja za razvoj arbitraže u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Izlaganje na 20. Hrvatskim arbitražnim danima – panel. Zagreb, 6. prosinac 2013.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662501-2521 - Harmonizacija građanskog procesnog prava s pravnim sustavom Europske unije (Mihajlo Dika, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Alan Uzelac (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Uzelac, Alan
Zakon o arbitraži - vrijeme (ni)je za izmjene. Ugovor o arbitraži // Pravo u gospodarstvu, 53 (2013), 4; 771-782 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Uzelac, A. (2013) Zakon o arbitraži - vrijeme (ni)je za izmjene. Ugovor o arbitraži. Pravo u gospodarstvu, 53 (4), 771-782.
@article{article, author = {Uzelac, A.}, year = {2013}, pages = {771-782}, keywords = {law on arbitration, Croatia, amendments, arbitration agreement}, journal = {Pravo u gospodarstvu}, volume = {53}, number = {4}, issn = {1330-5476}, title = {Law on Arbitration - It is (not) Time for Changes? Arbitration Agreement}, keyword = {law on arbitration, Croatia, amendments, arbitration agreement} }