Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654900

Ocjena kakvoće vode u zaštićenom području spomenika parkovne arhitekture park Maksimir


Marković, Vlado
Ocjena kakvoće vode u zaštićenom području spomenika parkovne arhitekture park Maksimir 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Ocjena kakvoće vode u zaštićenom području spomenika parkovne arhitekture park Maksimir

Autori
Marković, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.10

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Kisić, Ivica

Neposredni voditelj
Jurišić, Aleksandra

Ključne riječi
Zaštićena područja; kvaliteta vode; park Maksimir
(Kvaliteta vode; norme; Jezera Park Maksimir)

Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti kakvoću vode pet Maksimirskih jezera, te na osnovu utvrđenih parametara (pH, električna vodljivost, sadržaj aniona i kationa) klasificirati jezera prema Uredbi o klasifikaciji voda (77/98). Uzorkovanje je provedeno u razdoblju od travnja do lipnja 2013. godine prema HRN ISO (5667-4) smjernicama za uzorkovanje prirodnih i umjetnih jezera. Iz svakog jezera uzet je po jedan uzorak vode u prethodno oprane boce od polietilena (PE- LD) volumena 0, 25 L. Sadržaji aniona (kloridi, nitriti, nitrati, bromidi, sulfati i ortofosfati) i kationa (natrij, kalij, magnezij, kalcij i amonij) određeni su metodom ionske kromatografije, a pH i električna vrijednost vode potenciometrijskim metodama. Na temelju rezultata o fizikalno-kemijskim parametrima i hranjivim tvarima utvrđeno je da je kvaliteta vode u svim maksimirskim jezerima približno jednaka, odnosno da njezina kvaliteta vode spada u drugu vrstu voda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb