Biotehnološka proizvodnja cjepiva s različitim serogrupama bakterije Neisseria meningitidis (CROSBI ID 381256)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Šimunić, Dana
Beganović, Jasna
hrvatski
Biotehnološka proizvodnja cjepiva s različitim serogrupama bakterije Neisseria meningitidis
Kapsularni polisaharidi bakterije Neisseria meningitidis medicinski su vrlo važne molekule i kao takve predstavljaju aktivnu komponentu cjepiva serogrupa A, C, Y i W135. U ovom radu je modificiran francuski protokol za purifikaciju meningokoknih polisaharida serogrupa A, C, Y i W135 tako da je toksičan i ekološki neprihvatljiv fenol supstituiran acetiltripsinom, a ultracentrifugiranje tangencijalnom ultrafiltracijom. Meningokokni polisaharidi serogrupa A, C, Y i W135 bakterije N. meningitidis purificirani ovako modificiranim francuskim postupkom osušeni su postupkom liofilizacije kojim je sačuvana struktura meningokoknih polisaharida u priređenim uzorcima. Svi su liofilizirani polisaharidi zadovoljili propisane kriterije Europske farmakopeje za razdiobom molekula prema veličini te zahtjeve koji se odnose na koncentraciju nukleinskih kiselina, sijalinske kiseline, ukupnog fosfora i O-acetilnih grupa. Samo je uzorak meningokoknog polisaharida grupe A zadovoljio zahtjev Europske farmakopeje koji se odnosi na dozvoljenu koncentraciju proteina u meningokoknim polisaharidima, dok je ta koncentracija bila neznatno veća u uzorcima meningokoknih polisaharidia serogrupa C i W135, a najveće odstupanje od dozvoljene koncentracije proteina bilo je u uzorku meningokoknog polisaharida serogrupe Y.
Neisseria meningitidis; kapsularni polisaharidi; purifikacija; tangencijalna ultrafiltracija
nije evidentirano
engleski
Biotechnological production of vaccines against different Neisseria meningitidis serogroups
nije evidentirano
Neisseria meningitidis; capsular polysaccharides; purification; tangential ultrafiltration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
84
23.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb