Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske (CROSBI ID 602432)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske // 48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 282-282

Podaci o odgovornosti

Lukić, Boris ; Kušec, Goran ; Đurkin, Ivona

hrvatski

Mogućnosti suzbijanja neugodnog mirisa mesa po nerastu u populacijama svinja Republike Hrvatske

Neugodan miris i okus mesa je pojava koja nastaje termičkom obradom mesa spolno zrelih muških svinja. U stočarskom uzgoju, kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena veterinarska mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja ove nepoželjne pojave. Osim preventivnog djelovanja na pojavu neugodnog mirisa, kastriranjem su životinje manje agresivne te se njihovo ponašanje lakše kontrolira. S druge pak strane, kastriranjem životinja nepovoljno se djeluje na neka važna proizvodna svojstva kao što su dnevni prirast, konverzija hrane i mesnatost polovica. Uz navedene nedostatke, u posljednjih desetak godina kastriranje je kritizirano od strane svjetskih udruga za dobrobit životinja, stoga je u zemljama Europske unije kastracija od 1. siječnja 2012. trebala biti izvođena uz primjenu anestetika, dok je krajnji cilj u potpunosti isključiti kastraciju do 2018. godine. Selekcija primjenom genomskih informacija je, dugoročno promatrajući, najprihvatljivija metoda u prevenciji ove pojave. Između dva kemijska spoja, odgovornih za neugodan miris - skatola i androstenona, postoji niska genetska korelacija i visoki heritabilitet što predstavlja snažnu osnovu za provođenje selekcije. Metode novih generacija sekvenciranja genoma s visokom gustoćom polimorfizama jednog nukleotida (engl. SNP- Single Nucleotide Polymorphisms) i nižim troškovima omogućuju da genomska selekcija postane komercijalno ostvariva i učinkovita mogućnost u izbjegavanju neugodnog mirisa mesa nerasta u populacijama svinja.

neugodan miris mesa ; genomska selekcija ; polimorfizmi ; svinje

nije evidentirano

engleski

Possibilities of avoiding boar taint in pig populations in the Republic of Croatia

nije evidentirano

boar taint ; genomic selection ; polymorphisms ; pigs

nije evidentirano

Podaci o prilogu

282-282.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture, Book of Abstracts

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-07-9

Podaci o skupu

48th Croatian & 8th International Symposium on Agriculture

predavanje

17.02.2013-22.02.2013

Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)