Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654443

Aktualizacija i prikaz prvog teksta o medicinskoj etici na engleskom jeziku


Gosić, Nada; Muzur, Amir
Aktualizacija i prikaz prvog teksta o medicinskoj etici na engleskom jeziku // Jahr, Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 4 (2013), 7; 145-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Aktualizacija i prikaz prvog teksta o medicinskoj etici na engleskom jeziku
(Actualisation and presentation of the first text on medical ethics in English language)

Autori
Gosić, Nada ; Muzur, Amir

Izvornik
Jahr, Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1847-6376) 4 (2013), 7; 145-156

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Medicinska etika; David Hume; etička standardizacija; filozofija
(Medical ethics; David Hume; ethical standardisation; philosophy)

Sažetak
Povjesničari medicinske etike suglasni su da je prvi objavljeni tekst o medicinskoj etici na engleskom jeziku Observations on the Duties and Offices of a Physician and on the Method of Prosecuting Enquiries in Philosophy, koji je 1770. objavio liječnik i filozof John Gregory (1724.-1773.). Aktualizacijom tog djela željeli bismo istaknuti značaj tog djela za nastanak Percivalovog medicinskog etičkog kodeksa i pokušati dokazati povezanost etičkih vrijednosti, mišljenja i standarda s povijesno-kulturnim uvjetima razvitka medicine određenog doba. U skladu s time, u prvom dijelu rada iznose se osnovni biografski podaci o Johnu Gregoryu i govori o utjecaju mišljenja i stavova Francisa Bacona i Davida Huma na vrijednosna određenja i humanističku orijentaciju u Gregoryevom radu. U drugom dijelu rada prikazuje se razvitak medicine u XVIII. stoljeću, a u trećem dijelu postupkom aktualizacije predstavljaju se temeljne Gregoryeve poruke koje su utjecale na etičku standardizaciju medicinsko-etičkih pitanja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-1300990-0798 - Bioetika i kultura (Nada Gosić, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Nada Gosić, (207046)
Amir Muzur, (259840)