Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane (CROSBI ID 602337)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Jašić, Midhat Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja / Jašić, Midhat (ur.). Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013. str. 3-3

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Jašić, Midhat

hrvatski

Nusproizvodi iz prehrambene industrije kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane

Suvremeni problem zapadne civilizacije su prekomjerna tjelesna masa i pretilost te dijabetes, kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja i razni poremećaji koji su u uskoj vezi s nepravilnom prehranom. Kako je teško utjecati na prehrambene navike potrošača, današnja prehrambena industrija razvija nove proizvode tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl., koje konzumira široka populacija, obogaćene sastojcima koji su slabo zastupljeni u svakodnevnoj prehrani (vlakna, omega 3- i 6- masne kiseline, antioksidansi, vitamini, ß-glukan…) i funkcionalne proizvode, koji imaju dokazan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Nusproizvodi prehrambene industrije, poput tropa jabuke, nusproizvoda iz prerade šećerne repe, i pivskog tropa bogat su izvor polifenola, vlakana i ß-glukana. Trop grožđa iz proizvodnje vina bogat je izvor polifenola. Pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica također je bogata antioksidansima, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su tek neki prmjeri nusproizvoda koji imaju veliki potencijal primjene u proizvodnji funkcionalnih i obogaćenih proizvoda, a njihovim korištenjem, pored dobivanja prirodnih dodataka, rješava se i problem zbrinjavanja velike količine otpada.

nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi; vlakna; ß-glukan; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Food industry by-products as raw materials in functional food production

nije evidentirano

food industry by-products; functional food; fiber; ß-glucan; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

3-3.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka i radova sa šestog međunarodnog simpozija Hranom do zdravlja

Jašić, Midhat

Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9536

Podaci o skupu

Šesti međunarodni simpozij "Hranom do zdravlja"

ostalo

16.10.2013-16.10.2013

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija