Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 654015

Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine


Šarlija, Dorotea; Štimac, Ružica; Maglov, Čedomir; Cipek, Vladimir; Jukić, Irena
Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine // Liječnički vjesnik 134 (supl.2) / Anić, Branimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 654015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine
(Reactions in blood donors presenting to Croatian Institute of Transfusion Medicine (CITM) 2007-2010)

Autori
Šarlija, Dorotea ; Štimac, Ružica ; Maglov, Čedomir ; Cipek, Vladimir ; Jukić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Liječnički vjesnik 134 (supl.2) / Anić, Branimir - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 2012

Skup
5. hrvatski kongres hematologa i transfuziologa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.-18.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi
(reactions in blood donors)

Sažetak
Cilj: Ustanove koje prikupljaju krv obvezne su osigurati dostatne količine krvi prema potrebama i istovremeno voditi računa o dobrobiti DDK. Najčešće reakcije u DDK, mali hematomi i blage vazovagalne reakcije, iako neugodne nisu medicinski opasne. Te manje reakcije, međutim, mogu utjecati na vjerojatnost dolaska DDK na ponovno darivanje krvi. Cilj ovog rada bio je utvrditi učestalost reakcija povezanih s darivanjem krvi u HZTM kroz period od 4 godine. Metode: Podatke o reakcijama smo klasificirali prema Standardima za prikupljanje i prikaz podataka o reakcijama vezanim za darivanje krvi (European Haemovigilance Network i International Society of Blood Transfusion, 2008.g.). Reakcije su razvrstane u kategorije prema vrsti simptoma sa sličnom etiologijom i patogenezom i prema ozbiljnosti reakcija koja se ocjenjuje trajanjem simptoma i potrebom za liječenjem. Rezultati: Tijekom 4 godine u HZTM je prikupljeno 333 718 doza krvi (pune krvi i afereza) koje čine polovicu svih prikupljenih doza u Hrvatskoj u tom razdoblju. Zabilježene su 3433 reakcije tijekom i nakon darivanja pune krvi i afereza. Učestalost reakcija bila je 1, 03%, a učestalost ozbiljnih reakcija bila je 0, 02% od ukupnog broja donacija. Zaključak: Podaci o učestalosti reakcija u svijetu se razlikuju zbog različitih načina klasifikacije reakcija i težine simptoma, a kreću se za sve reakcije od 0, 09%-3, 7% ; za ozbiljne reakcije od 0, 004%-0, 08%. Usporedbom naših rezultata s podacima iz literature procjenjujemo da je učestalost reakcija kod DDK u HZTM u prihvatljivim okvirima. Unatoč tome imamo obvezu stalno pratiti rizike darivanja krvi i ulagati u neprekidnu izobrazbu djelatnika kako bi se postigla najmanja moguća učestalost reakcija kao i njihovih komplikacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Profili:

Avatar Url Vladimir Cipek (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Šarlija, Dorotea; Štimac, Ružica; Maglov, Čedomir; Cipek, Vladimir; Jukić, Irena
Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine // Liječnički vjesnik 134 (supl.2) / Anić, Branimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Šarlija, D., Štimac, R., Maglov, Č., Cipek, V. & Jukić, I. (2012) Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine. U: Anić, B. (ur.)Liječnički vjesnik 134 (supl.2).
@article{article, editor = {Ani\'{c}, B.}, year = {2012}, keywords = {reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi}, title = {Reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) od 2007.-2010. godine}, keyword = {reakcije u dobrovoljnih darivatelja krvi}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Ani\'{c}, B.}, year = {2012}, keywords = {reactions in blood donors}, title = {Reactions in blood donors presenting to Croatian Institute of Transfusion Medicine (CITM) 2007-2010}, keyword = {reactions in blood donors}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font