Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 653884

Ozon u prizemnom sloju atmosfere iznad Malog Lošinja


Kovač-Andrić, Elvira; Gvozdić, Vlatka; Herjavić, Glenda; Muharemović, Hasan
Ozon u prizemnom sloju atmosfere iznad Malog Lošinja // Knjiga sažetaka 23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Hadžiev Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Htvatsko kemijsko društvo, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2013. str. 241-241 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ozon u prizemnom sloju atmosfere iznad Malog Lošinja
(Ozone in the atmospheric boundary layer at Mali Lošinj)

Autori
Kovač-Andrić, Elvira ; Gvozdić, Vlatka ; Herjavić, Glenda ; Muharemović, Hasan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Hadžiev Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Htvatsko kemijsko društvo, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2013, 241-241

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, 21-24. 04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ozon; onečišćenje zraka; AOT40 indeks
(Ozone; air pollution; AOT40 index)

Sažetak
Ozon, koji je dugo vremena bio prilično konstantan mikrosastojak zraka, tijekom zadnjih stotinu godina pokazuje u prizemnim slojevima atmosfere stalan porast koncentracije koja je danas veća nego ikada[1]. Njegov se volumni udio od predindustrijskog razdoblja povećao od 2-4, 5 puta a i dalje raste[1]. Izvor ozona u troposferi su prvenstveno fotokemijske reakcije u kojima sudjeluju lakohlapljivi organski spojevi (VOC) i dušikovi oksidi (NOx)[2]. U sklopu istraživanja koje je provedeno u razdoblju od 27.travnja do 19. listopada 2005. na Malom Lošinju mjereni su udjeli komponenata fotokemijskog onečišćenja, u prvom redu ozona, procijenjen je njihov utjecaj na vegetaciju te pomoću indikatora fotokemijskog onečišćenja procijenjena je kakvoća zraka na mjernoj lokaciji. Izmjereni podaci raspravljeni su u odnosu na smjernice EU (EU Direktiva 2002/3/EC i 2008/50/EC). Za određivanje korelacije između izmjerenih volumnih udjela ozona i meteoroloških parametara koristila se multivarijatna metoda analiza glavnih komponenata (PCA). Iako je Mali Lošinj tijekom ljetnog razdoblja pod težim prometnim opterećenjem, vrijednosti dva fotokemijska indikatore onečišćenja pokazuju nisku fotokemijsko onečišćenje. Također, Mali Lošinj ne pokazuju „vikend učinak“ koji bi upućivao na značajan utjecaj antropogenih izvora (prvenstveno prometa i daljinskog transporta). Vrijednosti AOT40 indeksa pokazuju da postoji mogućnost negativnog utjecaja ozona na vegetaciju. Rezultati PCA pokazali su da su veće koncentracije ozona povezane sa sporo-pokretnim područjima visokog tlaka koji rezultiraju u sunčanom, vlažnom i vedrom vremenu i laganom vjetru te zračnim masama nošenim od strane Jadranskog mora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982915-2947 - Mjerenje i djelovanje atmosferskih oksidansa (Leo Klasinc, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb