Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame (CROSBI ID 197290)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 2; 106 (143)-110 (147)

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame

U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0, 05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a* i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame (masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.

konjska salama ; tradicionalna tehnologija proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; boja ; profil teksture

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical, colour and textural properties of horse salami

nije evidentirano

Horse salami ; traditional manufacturing technology ; physico-chemical properties ; texture profile analysis (TPA) ; colour (L* ; a* ; b*)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (2)

2013.

106 (143)-110 (147)

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice