Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Guberinina teorija u kontekstu suvremenih istraživanja govornog jezika (CROSBI ID 602020)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Pavelin Lešić, Bogdanka Guberinina teorija u kontekstu suvremenih istraživanja govornog jezika // Čovjek i govor/Man and speech, Znanstveno- stručna monografija 7. međunarodnog simpozija verbotonalnog sistema (svibanj, 2011) / Dulčić, Adinda (ur.). Zagreb: Poliklinika SUVAG, 2012. str. 43-62

Podaci o odgovornosti

Pavelin Lešić, Bogdanka

hrvatski

Guberinina teorija u kontekstu suvremenih istraživanja govornog jezika

Guberina od svojih najranijih istraživanja naglašava značaj govornog jezika (langue parlée) da bi istaknuo primarnost usmenog diskursa. Za njega je govor istodobno i društvena i individualna pojava, iz koje jezik proizlazi i kroz koju se ostvaruje. Stoga su i verbotonalna teorija i SGAV/AVGS metodologija utemeljene u lingvistici govora. Upravo je govor u središtu izučavanja suvremenih lingvista, i to dijalogalnim pristupom izučavanju diskursa, uzimanjem u obzir iskazivatelja i suiskazivatelja, kao i govornika i sugovornika, te izučavanjem jezika u uobičajenoj uporabi. Godine 1939. u svojoj doktorskoj disertaciji Valeur logique et valeur stylistique des propositions complexes, Guberina je učinio dva bitna pomaka u odnosu na tadašnji dominantni pristup lingvističkih istraživanja: • Pozornost u svojim izučavanjima umjesto na riječ, usmjerava na rečenicu u kontekstu tj. na sveukupni iskaz. • Eksplicitno ističe ulogu neleksikoloških jezičnih sredstava izraza ili vrednota govornog jezika (mimika, pokret, položaj tijela, intonacija, ritam, intenzitet, pauza, rečenični tempo, situacija). Istaknuo je time da usmeni diskurs u odnosu na pisani, ima svoje specifične prednosti koje omogućuju bogatstvo na planu izraza i sadržaja, usprkos ekonomičnosti i brzini trenutnog suobraćanja, a i zbog toga da ospori zanemarivanje neleksikoloških jezičnih sredstava u proučavanjima jezičnog izraza. Neleksikološki elementi stvaraju dojam vidljivosti i opipljivosti govornikovih misli i osjećaja te daju iskazu sintetičan pojavni lik, naravno, uvijek i jedino u povezanosti s ostalim jezičnim elementima. Uvažavanje pluridisciplinarnosti, multimodalnosti, afektivnosti, pa prema tome i subjektivnosti u proučavanju jezično-govornog izraza, čini djelo Petra Guberine trajno vrijednim i suvremenim.

lingvistika, afektivnost, pluridisciplinarnost, multimodalnost, vrednote govornog jezika

Zbornik Čovjek i govor je dvojezičan, na engleskom i hrvatskom jeziku. Tako da je i članak Guberinina teorija u kontekstu suvremenih istraživanja govornog jezika također u cijelosti objavljen i na engleskom jeziku.

engleski

Guberina's Theory in the Context of Contemporary Spoken Language Studies

nije evidentirano

linguistics, affectivity, multidisciplinarity, multimodality, qualities of spoken language

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-62.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Čovjek i govor/Man and speech, Znanstveno- stručna monografija 7. međunarodnog simpozija verbotonalnog sistema (svibanj, 2011)

Dulčić, Adinda

Zagreb: Poliklinika SUVAG

978-953-95195-8-0

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Filologija