Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Laktuloza u mlijeku (CROSBI ID 91845)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vahčić, Nada ; Hruškar, Mirjana ; Marković, Ksenija Laktuloza u mlijeku // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 3-14-x

Podaci o odgovornosti

Vahčić, Nada ; Hruškar, Mirjana ; Marković, Ksenija

hrvatski

Laktuloza u mlijeku

Laktuloza je ketoza dobivena iz laktoze tijekom postupka grijanja i pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj šećer je nešto slađi i topljiviji od laktoze. Prisustvo laktuloze u umjetnoj prehrani djece potiče razvoj bakterije Bifidobacterium bifidum u crijevnoj flori, što oponaša floru nađenu kod djece hranjene majčinim mlijekom. Laktuloza se primjenjuje u liječenju kronične opstipacije i sustavne encefalopatije. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel laktuloze u sirovom mlijeku, mlijeku nakon tri različita režima pasterizacije, te mlijeku steriliziranom u tri različita tipa sterilizatora. Drugo, željelo se utvrditi koliki je udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka različitih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu. Udjel laktuloze određen je enzimnom metodom. Toplinskom obradom udjel laktuloze raste tako da prosječna vrijednost u sirovom mlijeku od 0,91 mg/100 g raste do intervala od 3,972 do 4,987 mg/ 100 g mlijeka za uzorke pasteriziranog mlijeka, te do raspona od 27,069 do 29,225 mg/100 g mlijeka za uzorke steriliziranog mlijeka. Veći udjel laktuloze nastao je u uzorcima pasteriziranim na višoj temperaturi pasterizacije. Vrsta sterilizatora nije značajno utjecala na udjel laktuloze iako su najviše vrijednosti utvrđene u cjevastom sterilizatoru, potom infuzionom i pločastom. Udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka sa zagrebačkog tržišta bio je u rasponu od 0,984 do 53,578 mg/100 g mlijeka.

laktuloza; mlijeko; toplinska obrada

nije evidentirano

engleski

Lactulose in milk

nije evidentirano

lactulose; milk; thermal processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (1)

2000.

3-14-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano