Metode detekcije genetski modificirane hrane (CROSBI ID 381063)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Podravac, Dijana
Strelec, Ivica
hrvatski
Metode detekcije genetski modificirane hrane
Primjena metoda rekombinantne DNA dovela je do stvaranja genetski modificiranih organizama (GMO), kao i proizvodnje genetski modificirane hrane (GM hrana). GMO je organizam čija je DNA izmijenjena uvođenjem jednog ili više stranih gena i/ili modifikacijom postojećih gena, dok je GM hrana, hrana koja sadrži sastojke iz GMO-a, bilo da se radi o produktima GMO ili produktima životinja koje se hrane takvom vrstom hrane. Obzirom da postoji bojazan da bi konzumiranje genetski modificirane hrane dugoročno moglo dovesti do nepoželjnih posljedica, prije svega po ljudsko zdravlje, razvijene su brojne metode detekcije GMO. Upravo je cilj ovog završnog rada dati pregled trenutačno postojećih metoda koje se koriste u detekciji genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane.
genetski modificirana hrana ; detekcija
nije evidentirano
engleski
GMO Food Detection Methods
nije evidentirano
GMO Food ; Detection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
12
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek