Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metode detekcije genetski modificirane hrane (CROSBI ID 381063)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Podravac, Dijana Metode detekcije genetski modificirane hrane / Strelec, Ivica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Podravac, Dijana

Strelec, Ivica

hrvatski

Metode detekcije genetski modificirane hrane

Primjena metoda rekombinantne DNA dovela je do stvaranja genetski modificiranih organizama (GMO), kao i proizvodnje genetski modificirane hrane (GM hrana). GMO je organizam čija je DNA izmijenjena uvođenjem jednog ili više stranih gena i/ili modifikacijom postojećih gena, dok je GM hrana, hrana koja sadrži sastojke iz GMO-a, bilo da se radi o produktima GMO ili produktima životinja koje se hrane takvom vrstom hrane. Obzirom da postoji bojazan da bi konzumiranje genetski modificirane hrane dugoročno moglo dovesti do nepoželjnih posljedica, prije svega po ljudsko zdravlje, razvijene su brojne metode detekcije GMO. Upravo je cilj ovog završnog rada dati pregled trenutačno postojećih metoda koje se koriste u detekciji genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane.

genetski modificirana hrana ; detekcija

nije evidentirano

engleski

GMO Food Detection Methods

nije evidentirano

GMO Food ; Detection

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice