Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca (CROSBI ID 381007)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Velagić, Dunja
Lapić, Jasmina
hrvatski
Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca
Veliki broj znanstvenih istraživanja ukazuje da prehrana bogata voćem i povrćem ima važnu ulogu u prevenciji kroničnih bolesti. Zeleno povrće bogato je fotosintetskim pigmentima, klorofilom i karotenoidima. Klorofili su poznati kao dobri antioksidansi, a karotenoidi osiguravaju organizmu zaštitu kože i sluznice, te potiču rad imunološkog sustava i smanjuju upalna stanja. Uporaba pigmenata kao prirodnih boja u prehrambenoj industriji danas zauzima sve veće razmjere, budući da su umjetne boje pokazale negativne zdravstvene posljedice nakon konzumiranja. Stoga smo u okviru ovog rada izolirali kloroplasne pigmente iz zelene salate i matovilca, te odredili koncentraciju klorofila a, klorofila b i karotenoida kao i njihov međusobni odnos spektrofotometrijskom metodom koji ukazuje da su u zelenoj salati u većem udjelu prisutni karotenoidni pigmenti, a u matovilcu klorofilni pigment. Identifikacija izoliranih pigmenata provedena je tankoslojnom kromatografijom i FTIR – spektroskopijom i na taj način je potvrđena prisutnost klorofila, beta- karotena i ksantofila u zelenoj salati, dok u matovilcu izostaju ksantofilni pigmenti.
pigmenti; izolacija; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Isolation and spectrophotometric analysis of chlorophill a and b of lettuce and lambs lettuce
nije evidentirano
pigments; isolation; spectrophotometric
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
10.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb