Ekstrakcija karotenoida iz buče upotrebom različitih organskih otapala (CROSBI ID 381006)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Trtanj, Iva
Djaković, Senka
hrvatski
Ekstrakcija karotenoida iz buče upotrebom različitih organskih otapala
Karotenoidi su biljni pigmenti, po kemijskoj strukturi tetraterpeni, koji buči daju narančastu ili žutu boju. Neki od karotenoida imaju antioksidacijska svojstva, dok β-karoten ima i provitaminsko djelovanje. U ovom radu je opisan postupak ekstrakcije karotenoida iz muškatne buče (Cucurbita moschata) i turkinje (Cucurbita maxima). Ekstrahirani pigmenti podvrgnuti su pročišćavanju preparativnom tankoslojnom kromatografijom, a identifikacija izoliranih karotenoida provedena je pomoću FTIR- spektroskopije, gdje su u svim snimljenim spektrima vidljive vrpce koje odgovaraju C=C vezi, što je karakteristika terpenoidnih spojeva. Dobiveni rezulatati pokazuju da se u sastavu Cucurbite maxime nalazi najviše β-karotena, luteina, likopena, a najmanje kriptoksantina a u sastavu Cucurbite moschate nalazi se najviše luteina, potom likopena i β-karotena.
pigmenti; buča; karotenoidi; ekstrakcija; FTIR spektroskopija; kromatografija
nije evidentirano
engleski
Extractuion of carotenoids from pumpkin using various organic solvents
nije evidentirano
pigments; pumpkin; carotenoids; extraction; FT-IR spectroscopy; chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
02.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb