Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade (CROSBI ID 381005)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pejić, Mateja
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade
Theobroma cacao, botaničko ime za kakaovac, znači „hrana za bogove“ i malo je onih koji se s tim ne bi složili. Čokolada predstavlja vrijedan izvor energije, svojstvene je arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima. Također ima razne pozitivne učinke na naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i mnoge druge. U ovom radu opisana je izolacija, pročišćavanje te identifikacija FTIR spektroskopijom teobromina iz tamne čokolade (70 % kakaa) i kakao praha. Nakon provedene analize dokazana je prisutnost teobromina u oba ispitana uzorka, a u nastavku rada određen je i sastav ostalih komponenata koje su zastupljene u kakao prahu i čokoladi.
čokolada; kakao prah; teobromin; izolacija; FTIR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Isolation of theobromine from cocao powder and chocolate
nije evidentirano
chocolate; cocoa powder; theobromine; isolation; FTIR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
02.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb