Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade (CROSBI ID 381005)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pejić, Mateja Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade / Djaković, Senka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pejić, Mateja

Djaković, Senka

hrvatski

Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade

Theobroma cacao, botaničko ime za kakaovac, znači „hrana za bogove“ i malo je onih koji se s tim ne bi složili. Čokolada predstavlja vrijedan izvor energije, svojstvene je arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima. Također ima razne pozitivne učinke na naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i mnoge druge. U ovom radu opisana je izolacija, pročišćavanje te identifikacija FTIR spektroskopijom teobromina iz tamne čokolade (70 % kakaa) i kakao praha. Nakon provedene analize dokazana je prisutnost teobromina u oba ispitana uzorka, a u nastavku rada određen je i sastav ostalih komponenata koje su zastupljene u kakao prahu i čokoladi.

čokolada; kakao prah; teobromin; izolacija; FTIR spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Isolation of theobromine from cocao powder and chocolate

nije evidentirano

chocolate; cocoa powder; theobromine; isolation; FTIR spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

02.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija