Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici (CROSBI ID 381003)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Borovnica, Arijana Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici / Djaković, Senka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Borovnica, Arijana

Djaković, Senka

hrvatski

Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici

Karotenoidi su jedna od najvažnijih skupina prirodnih pigmenata zbog njihove velike rasprostranjenosti te strukturne i funkcijske raznolikosti. Prirodni su antioksidansi i imaju važnu ulogu u fiziološkim procesima kod ljudi i životinja. U ovom završnom radu opisana je izolacija karotenoida iz zelene, žute i crvene paprike koristeći dvije različite smjese otapala. Pojedini karotenoidi u svakoj paprici identificirani su preparativnom tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Tako je u zelenoj paprici najzastupljeniji feofitin i klorofil b te ksantofili lutein i violaksantin, u žutoj ksantofili koji su tijekom izolacije esterificirani, a u crvenoj paprici kapsantin i kapsorubin koji utječu na intenzitet crvene boje.

karotenoidi; paprika; izolacija; FTIR-spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Isolation and characterization of carotenoids from yellow, green and red pepper

nije evidentirano

carotenoids; pepper; isolation; FTIR-spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

02.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija