Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici (CROSBI ID 381003)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Borovnica, Arijana
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici
Karotenoidi su jedna od najvažnijih skupina prirodnih pigmenata zbog njihove velike rasprostranjenosti te strukturne i funkcijske raznolikosti. Prirodni su antioksidansi i imaju važnu ulogu u fiziološkim procesima kod ljudi i životinja. U ovom završnom radu opisana je izolacija karotenoida iz zelene, žute i crvene paprike koristeći dvije različite smjese otapala. Pojedini karotenoidi u svakoj paprici identificirani su preparativnom tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Tako je u zelenoj paprici najzastupljeniji feofitin i klorofil b te ksantofili lutein i violaksantin, u žutoj ksantofili koji su tijekom izolacije esterificirani, a u crvenoj paprici kapsantin i kapsorubin koji utječu na intenzitet crvene boje.
karotenoidi; paprika; izolacija; FTIR-spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of carotenoids from yellow, green and red pepper
nije evidentirano
carotenoids; pepper; isolation; FTIR-spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
02.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb