Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651988

Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici


Borovnica, Arijana
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici
(Isolation and characterization of carotenoids from yellow, green and red pepper)

Autori
Borovnica, Arijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.09

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Djaković, Senka

Ključne riječi
Karotenoidi; paprika; izolacija; FTIR-spektroskopija
(Carotenoids; pepper; isolation; FTIR-spectroscopy)

Sažetak
Karotenoidi su jedna od najvažnijih skupina prirodnih pigmenata zbog njihove velike rasprostranjenosti te strukturne i funkcijske raznolikosti. Prirodni su antioksidansi i imaju važnu ulogu u fiziološkim procesima kod ljudi i životinja. U ovom završnom radu opisana je izolacija karotenoida iz zelene, žute i crvene paprike koristeći dvije različite smjese otapala. Pojedini karotenoidi u svakoj paprici identificirani su preparativnom tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Tako je u zelenoj paprici najzastupljeniji feofitin i klorofil b te ksantofili lutein i violaksantin, u žutoj ksantofili koji su tijekom izolacije esterificirani, a u crvenoj paprici kapsantin i kapsorubin koji utječu na intenzitet crvene boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Veronika Kovač, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Borovnica, Arijana
Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Borovnica, A. (2013) 'Izolacija i karakterizacija karotenoida u žutoj, zelenoj i crvenoj paprici', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borovnica, A.}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {carotenoids, pepper, isolation, FTIR-spectroscopy}, title = {Isolation and characterization of carotenoids from yellow, green and red pepper}, keyword = {carotenoids, pepper, isolation, FTIR-spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }