PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI (CROSBI ID 380967)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tihana Barić
Anet Režek Jambrak
hrvatski
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
Cilj rada je upoznavanje sa superkritičnom tehnologijom kao ekološki i ekonomski najbolje rješenje za ekstrakciju spojeva u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zamjenjuje do sada korištena organska otapala koja su toksična i zahtijevaju visoke troškove uklanjanja nakon ekstrakcije. Superkritični fluidi su netoksični i ne ostavljaju rezidue u ekstraktu. Skraćuje se vrijeme ekstrakcije te dobivaju kemijski čisti spojevi. Najčešće primjenjivani superkritični fluid je CO2 zato što je aparatura cijenom pristupačna i djeluje već pri nižim tlakovima. Koristi se za ekstrakciju esencijalnih ulja, pigmenata, aroma. Sve je šira primjena ozona kao antibakterijskog sredstva za voće i povrće te kao aditiva u voćnim sokovima, zato što ne šteti ljudskom zdravlju. Osim pojedinačnih karakteristika svakog fluida, u radu se uspoređuju i dva osnovna tipa ekstrakcija superkritičnim fluidima, ekstrakcija iz krutina i tekućina.
superkritični fluidi; voda; ozon; ugljikov dioksid; ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
APPLICATION OF OZONE AND SUPERCRITICAL FLUIDS IN THE FOOD INDUSTRY
nije evidentirano
supercritical water; ozone; supercritical carbon dioxide; extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
24.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb