Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI (CROSBI ID 380967)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tihana Barić PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI / Anet Režek Jambrak (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Tihana Barić

Anet Režek Jambrak

hrvatski

PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Cilj rada je upoznavanje sa superkritičnom tehnologijom kao ekološki i ekonomski najbolje rješenje za ekstrakciju spojeva u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zamjenjuje do sada korištena organska otapala koja su toksična i zahtijevaju visoke troškove uklanjanja nakon ekstrakcije. Superkritični fluidi su netoksični i ne ostavljaju rezidue u ekstraktu. Skraćuje se vrijeme ekstrakcije te dobivaju kemijski čisti spojevi. Najčešće primjenjivani superkritični fluid je CO2 zato što je aparatura cijenom pristupačna i djeluje već pri nižim tlakovima. Koristi se za ekstrakciju esencijalnih ulja, pigmenata, aroma. Sve je šira primjena ozona kao antibakterijskog sredstva za voće i povrće te kao aditiva u voćnim sokovima, zato što ne šteti ljudskom zdravlju. Osim pojedinačnih karakteristika svakog fluida, u radu se uspoređuju i dva osnovna tipa ekstrakcija superkritičnim fluidima, ekstrakcija iz krutina i tekućina.

superkritični fluidi; voda; ozon; ugljikov dioksid; ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

APPLICATION OF OZONE AND SUPERCRITICAL FLUIDS IN THE FOOD INDUSTRY

nije evidentirano

supercritical water; ozone; supercritical carbon dioxide; extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

24.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija