Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651559

Održivi razvoj jadranskih otoka


Zlatar, Jelena
Održivi razvoj jadranskih otoka // 50-a obljetnica pokretanja časopisa Sociologija sela (od 2007. Sociologija i prostor) Okrugli stol (znanstveni skup): RURALNI RAZVOJ HRVATSKE Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja / Svirčić Gotovac, Anđelina (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2013. str. 60-62 (ostalo, nije recenziran, sažetak)


Naslov
Održivi razvoj jadranskih otoka
(Sustainable Development of the Adriatic Islands)

Autori
Zlatar, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
50-a obljetnica pokretanja časopisa Sociologija sela (od 2007. Sociologija i prostor) Okrugli stol (znanstveni skup): RURALNI RAZVOJ HRVATSKE Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja / Svirčić Gotovac, Anđelina - Zagreb : Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2013, 60-62

ISBN
978-953-6218-53-0

Skup
RURALNI RAZVOJ HRVATSKE Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Jadranski otoci; održivost; turizam; industrija; poljoprivreda; održivi razvoj
(The Adriatic islands; sustainability; tourism; industry; agriculture; sustainable development)

Sažetak
Kako bi se održivi razvoj jadranskih otoka uspostavio na optimalan način, što je cilj kojem teže različiti autori koji su se razvojem otoka bavili (Defilippis, 2001 ; Vidučić, 2007 ; Lay, 2007. ; Starc, 2002. ; Župančić, 2000. ; Radinović, Par, Gugić, 2004. ; Tomić i sur., 1999 ; Šimunović, 2007. ; Tonković i Zlatar, 2013 i dr.) potrebno je prvensveno uspostaviti ravnotežu između razvojnih segmenata ključnih za svaki otok - poljoprivrede, industrije, turizma. Pri tome moraju biti prisutne glavne dimenzije koncepta održivog razvoja: ekološka, ekonomska i društvena, a carrying capacity svakog otoka uzet u obzir. U području poljoprivrede naglasak treba staviti na okrupnjivanje i brendiranje otočkih proizvoda kroz povezanost s turizmom, pri čemu se od proizvodnih grana sističe maslinarstvo. Industrija (primjer tvornice Sardina, Postira na Braču) se pokazala važnom karikom u razvoju otoka zbog zapošljavanja velikog broja stanovnika, kao i zbog izvoza proizvoda. U turizmu je potrebno pronaći način za iskorištavanje turističkih kapaciteta koji ne prijeti održivosti ili identitetu pojedinih mjesta na otocima (što je često slučaj s masovnim turizmom), razvijajući pritom i nove tipove turizma kao što su ekološki, nautički, sportski ili medicinski turizam. Na kraju, u okviru nedavnog ulaženja Hrvatske u EU, ključno je uspostavljanje i definiranje općih razvojnih ciljeva i planiranje strateških orijentacija otoka kroz konkretne političke strategije i uključivanje svih tipova aktera. Pri tome je nužno i uspostavljanje njihove suradnje ; prvo na lokalnoj razini svakog otoka a zatim i šire.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Anđelina Svirčić Gotovac, )

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Zlatar Gamberožić, (290355)