Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651388

Hrvatski pravopis u 90-im godinama 20. stoljeća: Povratak tradiciji ili restandardizacija pravopisne norme


Badurina, Lada; Palašić, Nikolina
Hrvatski pravopis u 90-im godinama 20. stoljeća: Povratak tradiciji ili restandardizacija pravopisne norme // Njegoševi dani 4. Zbornik radova / Bečanović, Tatjana (ur.).
Nikšić: Univerzitet Crne Gore, Filozofski fakulet, 2013. str. 385-396 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Hrvatski pravopis u 90-im godinama 20. stoljeća: Povratak tradiciji ili restandardizacija pravopisne norme
(Kroatische Rechtschreibung in den 90-er Jahren des 20. Jh.: Zurück zur Tradition oder die Restandardisierung der Rechtschreibnorm)

Autori
Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Njegoševi dani 4. Zbornik radova / Bečanović, Tatjana - Nikšić : Univerzitet Crne Gore, Filozofski fakulet, 2013, 385-396

ISBN
978-867798-083-2

Skup
Njegoševi dani 4, međunarodni naučni skup

Mjesto i datum
Kotor, Crna Gora, 31.08-3.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pravopisna norma; restandardizacija; hrvatski pravopis
(Rechtschreibnorm; Restandardisierung; kroatische Rechtschreibung)

Sažetak
Promjena državnopravnog statusa Republike Hrvatske 1991. godine značila je i promjenu statusa hrvatskoga standardnog jezika. Ta se činjenica odrazila ne samo na (spontanu) jezičnu uporabu (često bez jasnih lingvističkih utemeljenja govornici hrvatskoga jezika unose promjene u vlastiti izričaj demonstrirajući pritom i svoje viđenje hrvatskoga jezika i težnju da se on jasnije diferencira spram srpskoga) nego i na više ili manje plansko djelovanje u pojedinim jezičnim normama. Dakako, nisu pritom u jednakoj mjeri bile zahvaćene sve jezične razine, odnosno jezični planovi: najviše je normativnih aktivnosti zabilježeno u vezi s leksičko semantičkom jezičnom razinom (brojni jezični savjeti/savjetnici) te u vezi s pisanim planom realizacije (intervencije u pravopisnu normu). U tekstu se bavimo zbivanjima u vezi s hrvatskim pravopisom u posljednjem desetljeću 20. stoljeća. Promjene u pravopisnoj normi razmatraju se i s obzirom na raniju hrvatsku tradiciju, i s obzirom na zatečenu pravopisnu praksu. U tom će se smislu zaključiti da su – iako opravdavane potrebom povratka ranijoj (prednovosadskoj) hrvatskoj pravopisnoj normi – neke od pravopisnih mijena i radikalnije no što bi to tradicija mogla zahtijevati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0000000-3384 - Hrvatski pravopisno-pravogovorni priručnik (Josip Silić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka