Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ruralni turizam: iskustva Hrvatske i Srbije (CROSBI ID 601740)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Demonja, Damir ; Stojanović, Vladimir Ruralni turizam: iskustva Hrvatske i Srbije // Ruralni razvoj Hrvatske: Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja (Okrugli stol, znanstveni skup povodom 50-e obljetnice pokretanja časopisa „Sociologija sela“ od 2007. „Sociologija i prostor“) / Svirčić Gotovac, Anđelina (ur.). Zagreb: Institut za društvena istraživanja, 2013. str. 88-91

Podaci o odgovornosti

Demonja, Damir ; Stojanović, Vladimir

hrvatski

Ruralni turizam: iskustva Hrvatske i Srbije

Ruralni turizam značajni je činitelj u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja. Njegova važnost prvenstveno se ogleda u vrlo važnoj interakciji između poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, očuvanja kultiviranog krajolika, predstavljanja tradicije i kulturnih posebnosti, tradicionalne gastronomije i turističkih usluga, te korištenja postojećih resursa. Ruralni turizam pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja štiteći na taj način okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i organsku proizvodnju, i podupire razvoj ruralnih područja koji se temelji na održivom razvoju. Ruralni prostor u Hrvatskoj zauzima 91, 6% njezine površine i odlikuje se velikom zemljopisnom i društvenom raznolikosti, što je velik potencijal za ruralni turizam. Ruralni turizam u Hrvatskoj, kao poseban oblik turizma u ruralnim područjima, koja su sa svojim prirodnim i kulturnim resursima temelj za razvoj kvalitetne turističke ponude, počeo se razvijati u posljednje vrijeme i ima manju važnost nego maritimni turizam. Prevladavajući tip krajolika u Srbiji je, također, ruralni prostor, i ruralni turizam preferirani je oblik turizma u skladu s Nacionalnom strategijom za turizam. Srbija je zemlja raznovrsnih prirodnih obilježja s mnogim atraktivnim spomenicima i kulturnim vrijednostima. Glavne aktivnosti u ruralnom turizmu su: pješačenje, izleti u prirodu (nacionalne parkove, zaštićena područja, itd.), lokalni festivali, i mnoge druge zabavne aktivnosti. Ruralni turizam u Srbiji gotovo u cijelosti je okrenut domaćem tržištu. Ova rasprava dat će pregled stanja ruralnog turizma u Hrvatskoj i Srbiji, izdvojit će specifičnosti (razlike, sličnosti i probleme) hrvatskog i srpskog ruralnog turizma, predložit će smjernice za njegov budući razvoj i, naposljetku, izdvojit će moguće načine suradnje u području ruralnog turizma između tih dviju zemalja.

Hrvatska; Srbija; ruralni turizam; specifičnosti; smjernice; suradnja

nije evidentirano

engleski

Rural Tourism: Experience In Croatia and Serbia

nije evidentirano

Croatia; Serbia; rural tourism; specifics; guidelines co-operation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

88-91.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ruralni razvoj Hrvatske: Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja (Okrugli stol, znanstveni skup povodom 50-e obljetnice pokretanja časopisa „Sociologija sela“ od 2007. „Sociologija i prostor“)

Svirčić Gotovac, Anđelina

Zagreb: Institut za društvena istraživanja

978-953-6218-53-0

Podaci o skupu

Ruralni razvoj Hrvatske: Perspektive integriranog i održivog razvoja ruralnih područja (Okrugli stol, znanstveni skup povodom 50-e obljetnice pokretanja časopisa „Sociologija sela“ od 2007. „Sociologija i prostor“)

predavanje

18.10.2013-18.10.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Etnologija i antropologija