Određivanje termotolerantnih vrsta roda Campylobacter u svježem pilećem mesu i tipizacija izdvojenih sojeva Campylobacter jejuni i Campylobacter coli (CROSBI ID 380916)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Mikulić, Marina
Humski, Andrea
hrvatski
Određivanje termotolerantnih vrsta roda Campylobacter u svježem pilećem mesu i tipizacija izdvojenih sojeva Campylobacter jejuni i Campylobacter coli
Termotolerantne vrste roda Campylobacter jedni su od najčešćih uzročnika bolesti koje se prenose hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, posebice svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Kako bi se izdvojile termotolerantni Campylobacter spp. i utvrdio točan broj, metodama HRN EN ISO 10272- 1:2008 i HRN ISO/TS 10272-2:2008 pretražen je 241 uzorak svježeg pilećeg konzumnog mesa, podrijetlom iz naših uzgoja, a VITEK2 biokemijskim testovima i molekularnom metodom PCR/REA određena pripadnost vrstama C. jejuni, C. coli, C. lari i C. upsaliensis. Ustanovljena prevalencija bakterija roda Campylobacter iznosila je 73, 86%. Bakterijska vrsta C. jejuni potvrđena je u 53, 53% izolata, C. coli u 15, 35%, dok za 4, 98% izolata nije potvrđena pripadnost vrsti termotolerantnih Campylobacter spp. Vrste C. lari i C. upsaliensis nisu potvrđene tijekom ovog istraživanja. Najmanji utvrđeni broj kolonija iznosio je 20 cfu/g, a najveći 7.5 x 104 cfu/g Campylobacter spp. Rezultati genotipizacije MLST metodom donose prve spoznaje o zastupljenosti ST i CC izolata C. jejuni i C. coli na području RH. Primjenom MLST metode otkriven je novi alel za tkt genski lokus, koji je dobio oznaku tkt508. Genotipovi ST 6182 i ST 6183 po prvi puta su opisani, a od ostalih ST dokazani su: ST 25, ST 51, ST 918, ST 2036, ST 4878, ST 1750, ST 1769, ST 854, koji su smješteni unutar sedam klonalnih kompleksa: CC 460, CC 443, CC 45, CC 48, CC 353, CC 464, CC 828. Dobiveni podaci prevalencije ukazuju da je onečišćenje svježeg pilećeg mesa iz domaćih uzgoja na tržištu RH, u skladu s prosječnom prevalencijom u državama Europske unije, te istraživanjima u drugim zemljama. Rezultati istraživanja genetske raznolikosti pokazuju da su utvrđeni genotipovi C. jejuni, podrijetlom iz svježeg pilećeg mesa na području RH, u prijašnjim studijama izolirani iz uzoraka podrijetlom od kokoši, svježeg pilećeg mesa i ljudi oboljelih od gastroenteritisa, što je od izrazite važnosti s javnozdravstvenog gledišta, dok su ustanovljeni genotipovi C. coli pripadnici CC 828, kompleksa potvrđenog u različitim izvorima uključujući ljude, kokoši, patke, svinje, pileće meso, što pak ukazuje na moguće izvore infekcije za čovjeka kao i kolonizaciju različitih životinja.
termotolerantni Campylobacter spp.; svježe pileće meso; prevalencija; MLST; Republika Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Determination of thermotolerant Campylobacter species in fresh chicken meat and typisation of isolated strains of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli
nije evidentirano
thermotolerant Campylobacter; fresh chicken meat; prevalence; MLST; Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
125
10.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb