Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 650492

Primjena rezultata praćenja permanentne GNSS mreže u modeliranju klizišta na primjeru klizišta Kostanjek u Zagrebu


Krkač, Martin; Mihalić Arbanas, Snježana; Arbanas, Željko; Smolčak, Nenad; Špehar, Kristijan; Bernat, Sanja
Primjena rezultata praćenja permanentne GNSS mreže u modeliranju klizišta na primjeru klizišta Kostanjek u Zagrebu // Zbornik radova 3. CROPOS konferencije / Bašić, Tomislav ; Marjanović, Marijan (ur.).
Zagreb: Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2013. str. 103-110 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Primjena rezultata praćenja permanentne GNSS mreže u modeliranju klizišta na primjeru klizišta Kostanjek u Zagrebu
(Application of the monitoring results of the permanent GNSS network to the landslide modeling in the case of Kostanjek landslide in Zagreb)

Autori
Krkač, Martin ; Mihalić Arbanas, Snježana ; Arbanas, Željko ; Smolčak, Nenad ; Špehar, Kristijan ; Bernat, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 3. CROPOS konferencije / Bašić, Tomislav ; Marjanović, Marijan - Zagreb : Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2013, 103-110

ISBN
978-953-55915-3-5

Skup
3. CROPOS konferencija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-25-10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Klizište Kostanjek; model klizišta; permanentna GNSS mreža; sustav praćenja klizišta; T4D
(Kostanjek landslide; landslide model; landslide monitoring system; permanent GNSS network; T4D)

Sažetak
Postavljanje lokalnih permanentnih GNSS (eng. Global Navigation Satellite Systems) mreža na klizišta je uobičajeno u slučajevima kada je to ekonomski opravdano s obzirom na razinu opasnosti (hazarda) i ugroze (rizika) od reaktiviranja klizišta. Permanentna GNSS mreža, koja se sastoji od 15 referentnih GNSS stanica, postavljena je na području klizišta Kostanjek u okviru znanstvenog bilateralnog hrvatsko-japanskog SATREPS FY2008 projekta tijekom 2012. godine, zajedno s drugim senzorima za mjerenje pomaka (žičani ekstenzometri kratkog i dugačkog raspona, vertikalni ekstenzometri, inklinometar), senzorima za hidro- meteorološka i hidrogeološka mjerenja (ombrograf, piezometri sa senzorima za mjerenje pornog tlaka u bušotinama, senzori za mjerenje hidrostatičkih pritisaka u bunarima/bušotinama, senzori za mjerenje razine vode na preljevima) i senzorima za geofizička mjerenja (akcelerometri). Ekstremne oborine tijekom zime 2012/2013. prouzročile su nove pokrete klizišta Kostanjek, ukazujući time na visok stupanj ugroze za građevine (obiteljske kuće, poslovne objekte, komunalnu infrastrukturu) i stanovnike na području klizišta. U radu se daje kratak prikaz senzorskih mreža i uređaja za praćenje klizišta i uzroka klizanja koji su postavljene na površini približne veličine 1, 2 km2 u urbaniziranom dijelu Grada Zagreba u Podsusedu. Rezultati dugoročnog praćenja koristit će se za: i) implementaciju sustava ranog upozoravanja ; ii) validaciju kinematičkog modela definiranog prije 17 godina (Ortolan, 1996) ; iii) provjeru učinkovitosti stabilizacije klizišta i drugih mjera sanacije, nakon i ako se one primijene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geodezija, Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb