Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 650455

Ličnost i vježbanje - što je u podlozi?


Vukasović, T; Butković, A; Bratko; D.
Ličnost i vježbanje - što je u podlozi? // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A. (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet u Zagrebu, 2013. str. 208-208 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ličnost i vježbanje - što je u podlozi?
(Personality and physical activity - what lies beneath?)

Autori
Vukasović, T ; Butković, A ; Bratko ; D.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A. - Zagreb : Filozofski fakultet u Zagrebu, 2013, 208-208

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-13.04.2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Fizička aktivnost; ličnost; neuroticizam; ekstraverzija; genetski doprinosi
(Physical activity; personality; neuroticism; extraversion; genetics)

Sažetak
U doba kada zbog suvremenog stila života sve više vremena provodimo za računalom, sve se manje krećemo, a rizik povezan s kardiovaskularnim oboljenjima je u porastu, potreba za bavljenjem fizičkim aktivnostima sve je veća. Poznato je da postoje velike individualne razlike u preferenciji uključivanja u fizičke aktivnosti. Budući da su višestruko dokazani pozitivni učinci redovitog vježbanja, zanimalo nas je postoji li povezanost osobina ličnosti Pet-faktorskog modela i bavljenja fizičkim aktivnostima. Ukoliko povezanost postoji na fenotipskoj razina, željeli smo ispitati i u kojoj mjeri su individualne razlike u fizičkoj aktivnosti te individualne razlike u ličnosti pod utjecajem genetskih, a u kojoj mjeri pod utjecajem okolinskih doprinosa? Cilj ovog istraživanja bio je ispitati postoji li povezanost između bavljenja fizičkim aktivnostima i osobina ličnosti Pet-faktorskog modela na fenotipskoj, ali i na genotipskoj razini. Podaci su prikupljeni na uzorku od 678 osoba (339 parova blizanaca, Mdob=18, 6), a analize su provedene u računalnom programu Mx. Na fenotipskoj razini korelacije fizičke aktivnosti i osobina ličnosti bile su uglavnom niske i statistički neznačajne. Jedine statistički značajne korelacije bile su one fizičke aktivnosti s neuroticizmom (r=-0, 12) i s ekstraverzijom (r=0, 09). Intraklasne korelacije parova blizanaca ukazivale su na postojanje aditivnih i neaditivnih genetskih doprinosa, a indeksi heritabilnosti u širem smislu iznosili su redom 0, 69 za fizičku aktivnost, 0, 62 za neuroticizam i 0, 50 za ekstraverziju. Povezanosti na genetskoj razini ukazuju na potpuno preklapanje genetskih doprinosa koji su u pozadini individualnih razlika u fizičkoj aktivnosti i neuroticizmu te fizičkoj aktivnosti i ekstraverziji, i to u smjeru da isti genetski faktori koji doprinose nižem neuroticizmu, doprinose i bavljenju fizičkim aktivnostima. Također, isti genetski faktori koji doprinose višoj ekstraverziji, doprinose i bavljenju fizičkim aktivnostima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1399 - Genetski i okolinski doprinos razvoju ličnosti (Denis Bratko, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb