Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa (CROSBI ID 380877)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bikić, Ivana Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2013

Podaci o odgovornosti

Bikić, Ivana

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa

Antocijani (grč. anthos- cvijet, kyanos- plavo) su jedni od najvažnijih biljnih pigmenata vidljivih ljudskom oku, a dio su velike skupine fenolnih spojeva koji se zovu flavonoidi. Antocijani se kiselom hidrolizom razgrađuju do šećera i svog aglikonskog oblika zvanog antocijanidin. Ovim spojevima je dokazano vrlo dobro antioksidacijsko djelovanje i brojna druga farmakološka svojstva. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti pokožica boba triju autohtonih sorti grožđa s područja Kaštela: Babice, Crljenka i Ljutuna. Cilj rada bio je postaviti HPLC metodu za određivanje antocijanidina (cijanidina, delfinidina, malvidina, i pelargonidina), pratiti degradaciju antocijana u ekstraktima pokožica grožđa tijekom 70 dana čuvanja u različitim uvjetima (izloženi svjetlu, u mraku te u hladnjaku pri temperaturi od 4oC) te u konačnici, postupkom kiselinske hidrolize odrediti količinu i udio nastalih aglikona u istraživanim uzorcima. Postavljanjem HPLC metode za određivanje antocijanidina omogućena je njihova identifikacija i kvantifikacija u uzorcima ekstrakata pokožica grožđa. Praćenjem promjena antocijanskog profila tijekom čuvanja u različitim uvjetima kod uzoraka zabilježeno je smanjenje površina pikova antocijana. Najveća degradacija ovih spojeva zabilježena je kod uzoraka čuvanih na svjetlu, a najmanja kod uzoraka čuvanih u hladnjaku. Značajnija degradacija nije zabilježena ni kod uzoraka čuvanih u tami pri sobnoj temperaturi. Kromatogrami uzoraka prethodno podvrgnuti postupku hidrolize omogućili su identifikaciju antocijanidina nastalih razgradnjom dominantnih antocijana u ekstraktima pokožice grožđa.

HPLC; antocijanini; skladišna stabilnost; pokožice grožđa

nije evidentirano

engleski

Instalation of HPLC method and determination of the anthocyanin stability in grape berry skin extracts

nije evidentirano

HPLC; anthocyanins; storage stability; grape berry skin;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

25.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija