Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa (CROSBI ID 380877)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bikić, Ivana
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Postavljanje HPLC metode i određivanje stabilnosti antocijana u ekstraktima pokožica grožđa
Antocijani (grč. anthos- cvijet, kyanos- plavo) su jedni od najvažnijih biljnih pigmenata vidljivih ljudskom oku, a dio su velike skupine fenolnih spojeva koji se zovu flavonoidi. Antocijani se kiselom hidrolizom razgrađuju do šećera i svog aglikonskog oblika zvanog antocijanidin. Ovim spojevima je dokazano vrlo dobro antioksidacijsko djelovanje i brojna druga farmakološka svojstva. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti pokožica boba triju autohtonih sorti grožđa s područja Kaštela: Babice, Crljenka i Ljutuna. Cilj rada bio je postaviti HPLC metodu za određivanje antocijanidina (cijanidina, delfinidina, malvidina, i pelargonidina), pratiti degradaciju antocijana u ekstraktima pokožica grožđa tijekom 70 dana čuvanja u različitim uvjetima (izloženi svjetlu, u mraku te u hladnjaku pri temperaturi od 4oC) te u konačnici, postupkom kiselinske hidrolize odrediti količinu i udio nastalih aglikona u istraživanim uzorcima. Postavljanjem HPLC metode za određivanje antocijanidina omogućena je njihova identifikacija i kvantifikacija u uzorcima ekstrakata pokožica grožđa. Praćenjem promjena antocijanskog profila tijekom čuvanja u različitim uvjetima kod uzoraka zabilježeno je smanjenje površina pikova antocijana. Najveća degradacija ovih spojeva zabilježena je kod uzoraka čuvanih na svjetlu, a najmanja kod uzoraka čuvanih u hladnjaku. Značajnija degradacija nije zabilježena ni kod uzoraka čuvanih u tami pri sobnoj temperaturi. Kromatogrami uzoraka prethodno podvrgnuti postupku hidrolize omogućili su identifikaciju antocijanidina nastalih razgradnjom dominantnih antocijana u ekstraktima pokožice grožđa.
HPLC; antocijanini; skladišna stabilnost; pokožice grožđa
nije evidentirano
engleski
Instalation of HPLC method and determination of the anthocyanin stability in grape berry skin extracts
nije evidentirano
HPLC; anthocyanins; storage stability; grape berry skin;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
25.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split