Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 650138

Portalna hipertenzija, ascites i hepatička encefalopatija


Svetina, Ante; Antončić-Svetina, Maja; Bedrica, Ljiljana; Samardžija, Marko; Kreszinger, Mario
Portalna hipertenzija, ascites i hepatička encefalopatija // Veterinarska stanica, 44 (2013), 5; 399-406 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 650138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Portalna hipertenzija, ascites i hepatička encefalopatija
(Portal hypertension, ascites and hepatic encephalopathy)

Autori
Svetina, Ante ; Antončić-Svetina, Maja ; Bedrica, Ljiljana ; Samardžija, Marko ; Kreszinger, Mario

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 44 (2013), 5; 399-406

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
portalna hipertenzija ; ascites ; hepatička encefalopatija
(Portal hypertension ; Ascites ; Hepatic encephalopaty)

Sažetak
Hepatička encefalopatija (HE) je manifestacija kliničkih znakova koji mogu nastati zbog različitih bolesti jetre. Patogeneza nije u potpunosti razjašnjena, iako je vrlo često multifaktorijalna. Ako je došlo do smetnji u otjecanju krvi iz jetre u sistemsku cirkulaciju u krvnim se žilama jetre mogu pohraniti i znatno veće količine krvi. To se događa kod zatajivanja desne strane srca kad se povisi krvni tlak u desnom atriju pa se retrogradno povisi krvni tlak i nastupi kongestija jetre. U hepatičnim venama i sinusoidama na taj način katkad se pohrani još dvostruka količina krvi od one koju bi jetra normalno sadržavala. Jetra se zbog toga smatra glavnim rezervoarom krvi. Prigodom vađenja većih količina krvi, krv izlazi iz jetre da bi je nadomjestila i da se podigne krvni tlak. Relativno visoki krvni tlak u portalnoj veni, a s druge strane vrlo nizak krvni tlak u veni cavi caudalis, dokazuje da jetra pruža priličan otpor protoku krvi. Stoga postoji tendencija da se tlakovi povećaju retrogradno od portalne vene, tj. u venulama i kapilarama koje dovode krv iz neparnih trbušnih organa u portalnu venu (crijeva, slezena, pankreas). Nakon što dođe do opsežne nekroze jetrenih stanica i one budu nadomještene vezivnim tkivom, dolazi do restrikcije tog tkiva pa ono u jetri stegne krvne žile te je na taj način otežano protjecanje krvi kroz jetru. Mala razlika u koloidnoosmotskom tlaku između krvi i limfe dopušta izlazak tekućine iz sinusoida u Disseove prostore. Ipak tekućina ne napušta sinusoide, jer je u njima nizak hidrostatski krvni tlak. Ascitna tekućina sadrži velike količine bjelančevina pa je njezin koloidnoosmotski tlak velik. Zato ta tekućina navlači osmostatskim silama još više tekućine iz crijeva i mezenterija. Amonijak, zajedno s drugim produktima metabolizma, kolateralnim krvotokom zaobilazi jetru i dolazi u mozak, gdje dovodi do oštećenja koje rezultira kliničkim sindromom nazvanim hepatička encefalopatija (amonijačno trovanje). U takvom stanju može se ustanoviti veliki porast amonijaka u krvi koji se može uzeti kao dokaz da se radi o hepatičkoj encefalopatiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Svetina, Ante; Antončić-Svetina, Maja; Bedrica, Ljiljana; Samardžija, Marko; Kreszinger, Mario
Portalna hipertenzija, ascites i hepatička encefalopatija // Veterinarska stanica, 44 (2013), 5; 399-406 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Svetina, A., Antončić-Svetina, M., Bedrica, L., Samardžija, M. & Kreszinger, M. (2013) Portalna hipertenzija, ascites i hepatička encefalopatija. Veterinarska stanica, 44 (5), 399-406.
@article{article, year = {2013}, pages = {399-406}, keywords = {Portal hypertension, Ascites, Hepatic encephalopaty}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Portal hypertension, ascites and hepatic encephalopathy}, keyword = {Portal hypertension, Ascites, Hepatic encephalopaty} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius, Veterinary Bulletin, Global Health, VetMed Resource

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font