Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 649683

Utjecaj fizičke udaljenosti i odnosa promatrača i sudionika na doživljaj boli u eksperimentalnim uvjetima


Modić Stanke, Koraljka
Utjecaj fizičke udaljenosti i odnosa promatrača i sudionika na doživljaj boli u eksperimentalnim uvjetima 2013., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj fizičke udaljenosti i odnosa promatrača i sudionika na doživljaj boli u eksperimentalnim uvjetima
(The effects of physical distance and relationship between observer and subject on pain experience in experimental conditions)

Autori
Modić Stanke, Koraljka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.06

Godina
2013

Stranica
121

Mentor
Ivanec, Dragutin

Ključne riječi
Eksperimentalno izazvana bol; prisutnost drugih; osobni prostor
(Experimentally induced pain; presence of others; personal space)

Sažetak
Na doživljaj boli djeluju mnogi čimbenici, a ovisno o njihovom broju, jačini i smjeru djelovanja (smanjivanje ili pojačavanje boli) pojedinac isti podražaj može doživjeti potpuno drugačije - kao izrazito bolan, umjereno bolan ili ga u određenom trenutku čak niti ne mora opaziti. Kako bi se bolje upoznao način i opseg djelovanja kontekstualnih čimbenika na različite pokazatelje doživljaja boli, u ovom se istraživanju ispitivalo postojanje učinka pasivnog promatrača na doživljaj boli i u tom smislu provjeravalo postoji li i kakva je vrsta utjecaja: a) fizičke udaljenosti (blizu/daleko) pasivnog promatrača od sudionika te b) vrste odnosa (nepoznat/poznat) pasivnog promatrača i sudionika koji doživljava bol. Također se ispitivalo hoće li sudionici različito reagirati na podražaje koji izazivaju bol ovisno o različitim načinima izazivanja boli (toplinsko i električno podraživanje) u eksperimentalnim uvjetima. Istraživanje se provodilo individualno i to u dva dijela - u prvom djelu (predistraživanju) sudionici su dolazili na tri ponovljena mjerenja, a za vrijeme izazivanja boli bili su sami u prostoriji. U drugom dijelu (glavnom istraživanju) sudionici su dolazili na mjerenje dva puta i tada su za vrijeme izazivanja boli bili, ovisno o skupini, u prisutnosti poznate ili nepoznate pasivne osobe te, ovisno o situaciji, fizički blizu ili daleko od nje. Zavisne varijable bile su prag i tolerancija boli, procjene neugode i intenziteta boli te fiziološke reakcije (tlak i puls) sudionika. Iako se očekivalo da će sudionici u situaciji kada se nepoznati pasivni promatrač nalazi blizu njih imati manju toleranciju i veću neugodu boli kod oba načina podraživanja, statistički značajnom pokazala se jedino interakcija odnosa i udaljenosti pasivnog promatrača kod mjere tolerancije boli izazvane toplinskim podraživanjem. U tom smislu sudionicama nije važan odnos s pasivnim promatračem kada se on nalazi daleko, no kada se pasivni promatrač nalazi blizu tolerancija će biti viša ako je riječ o poznatoj, a niža ako je riječ o nepoznatoj osobi. Usporedba rezultata dobivenih kada su sudionici bili sami u odnosu na situaciju kada su bili u prisutnosti drugih osoba daje naslutiti da učinak pasivnog promatrača postoji, no ne u očekivanom smjeru - čini se da sudionicima prisutnost drugih ne olakšava već otežava situaciju doživljavanja boli. Razlike električnog u odnosu na toplinsko podraživanje pokazale su se kod procjena neugode (neugoda je bila veća kod električnog podraživanja) ali ne i procjena intenziteta boli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Koraljka Modić Stanke, (293395)