Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 649665

Iskrivljavanje odgovora na upitnicima ličnosti: jesu li sudionici koje upozorimo na mogućnost detekcije iskrivljavanja iskreniji?


Andreis, Lea
Iskrivljavanje odgovora na upitnicima ličnosti: jesu li sudionici koje upozorimo na mogućnost detekcije iskrivljavanja iskreniji? 2011., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Iskrivljavanje odgovora na upitnicima ličnosti: jesu li sudionici koje upozorimo na mogućnost detekcije iskrivljavanja iskreniji?
(Response distortion on personality questionnaires: Are warned participants more honest?)

Autori
Andreis, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2011

Stranica
32

Mentor
Galić, Zvonimir

Ključne riječi
Iskrivljavanje odgovora; upozorenje; vrste upozorenja
(Response distortion; warning; types of warning)

Sažetak
Iskrivljavanje odgovora u upitnicima ličnosti ozbiljan je problem zbog čega mnogi istraživači pokušavaju naći učinkovit način kojim bi eliminirali njegov utjecaj u procjenjivanju ličnosti, posebno u selekcijskom kontekstu. Upozorenje ispitanika da ne iskrivljavaju odgovore jedna je od strategija koja se pokazala učinkovitom u smanjivanju proporcije iskrivljenih odgovora, ali zbog kontradiktornih nalaza i različitih vrsta upozorenja koje se u istraživanjima koriste potrebna su daljnja istraživanja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utječe li upozorenje na smanjivanje iskrivljavanja odgovora u upitnicima ličnosti u selekcijskom postupku te, ako utječe, jesu li ispitanici doista iskreniji u odgovaranju. Uspoređivali smo dvije vrste upozorenja – upozorenje o mogućnosti detekcije i upozorenje o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama. Ispitanici (N=435) su prvo u tri zavisne situacije rješavali jedan upitnik ličnosti u situaciji iskrenog odgovaranja, a potom su u tri nezavisne situacije simulacije selekcije rješavali isti upitnik. Simulacije selekcije razlikovale su se ovisno o stupnju prezentiranog upozorenja – bez upozorenja, upozorenje o mogućnosti detekcije i upozorenje o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama. Rezultati su pokazali da upozorenje djeluje na smanjivanje iskrivljavanja odgovora, s time da je upozorenje o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama bilo učinkovitije u tome te da postoje naznake da su ispitanici doista iskreniji u odgovaranju, bar što se tiče ekstraverzije i intelekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb