Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Domaće sorte maslina u Istri - preliminarni rezultati morfoloških svojstava i kakvoća ulja (CROSBI ID 752060)

Druge vrste radova | ostalo

Koprivnjak, Olivera Domaće sorte maslina u Istri - preliminarni rezultati morfoloških svojstava i kakvoća ulja // Mednarodni znanstveni posvet "Mediteransko kmetijstvo in oljkarstvo 2000", Izola, Slovenija. 2000.

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Domaće sorte maslina u Istri - preliminarni rezultati morfoloških svojstava i kakvoća ulja

Tržišna vrijednost tipičnih prehrambenih proizvoda često se postiže tek zaštitom oznake zemljopisnog podrijetla. Istarsko djevičansko maslinovo ulje može se smatrati jednim takvim proizvodom, čija je tipičnost, pored tla i klime, determinirana i domaćim sortama. Saznanja o agro-biološkim svojstvima ovih sorata još su uvijek skromna, kao što su i informacije o sastavu i senzorskim svojstvima njihovih ulja. Namjera ovog rada bila je da se karakteriziraju neke od autohtonih sorata u Istri na temelju morfoloških svojstava i kakvoće ulja. Preliminarni rezultati ovog istraživanja pokazuju da rezultati ukazuju na priličnu različitost nasljeđenog sortimenta maslina u Istri, s čestim slučajevima homonima i sinonima u nazivima. Nameće se potreba da se produbi ova studija, te da se podignu kolekcijski nasadi različitih morfoloških oblika. Usprkos različitim pedoklimatskim i agrotehničkim realnostima ovih uzoraka, rezultati koji se odnose na količinu i kvalitetu ulja omogućuju da se izdvoje neke sorte koje su interesantne za nastavak istraživanja, pogotovo na planu tipičnosti ulja.

maslina; domaće sorte; morfološka svojstva; kakvoća ulja; Istra

nije evidentirano

engleski

Autochthonous Olive Cultivars in Istria - Preliminary Results of Morphological Characteristics and Oil Quality

nije evidentirano

olive; autochthonous cultivars; morphological characteristics; oil quality; Istria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mednarodni znanstveni posvet "Mediteransko kmetijstvo in oljkarstvo 2000", Izola, Slovenija

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)