Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka (CROSBI ID 601324)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Sekulovski, Pavle Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka // Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj" / Lazić, Miodrag (ur.). Leskovac, 2013. str. 39-40

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Sekulovski, Pavle

hrvatski

Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka

Otpornost bakterija iz hrane na antibiotike i kemoterapeutike vrlo je važan problem (veterinarskog) javnog zdravstva. Ta otpornost u patogenih bakterija može znatno otežati terapiju bolesti u humanoj i veterinarskoj medicini, no i nepatogene bakterije su potencijalna opasnost zbog prijenosa otpornosti kroz prehrambeni lanac. Cilj je ovog rada bio istražiti učestalost pojave antimikrobne rezistencije koagulaza-negativnih stafilokoka izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica (n=64) i sireva od pasteriziranog mlijeka (n=58) primjenom agar difuzijskog testa, E-testa, VITEK 2 Compact sustava (AST P 580) i lančane reakcije polimerazom. Kombiniranjem ovih metoda određivana je otpornost na ukupno 28 antimikrobnih tvari. Među izolatima iz fermentiranih kobasica prevladavala je fenotipska rezistencija na eritromicin i tetraciklin, a izolatima iz sireva od pasteriziranog mlijeka na penicilin i eritromicin. Rezultati detekcije fenotipske rezistencije na te antimikrobne tvari dobro su kolerirali s obzirom na primijenjenu metodu. PCR-om je potvrđena prisutnost tetM i tetK gena u 61, 5 % testiranih fenotipski rezistentnih stafilokoka iz fermentiranih kobasica. Prisutnost gena koji kodiraju otpornost na eritromicin potvrđena je kod izolata stafilokoka iz sireva. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan udio rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u tradicionalnoj i procesiranoj hrani što može predstavljati potencijalni rizik za potrošače.

stafilokoki; rezistencija; hrana

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial resistance of staphylococci from traditional fermented sausages and pasteurized milk cheeses

nije evidentirano

staphylococci; resistance; food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-40.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Lazić, Miodrag

Leskovac:

978-86-82367-98-7

Podaci o skupu

X simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Suvremene tehnologije i privredni razvoj"

pozvano predavanje

22.10.2013-23.10.2013

Leskovac, Srbija

Povezanost rada

Veterinarska medicina