Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka (CROSBI ID 601324)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Sekulovski, Pavle
hrvatski
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka
Otpornost bakterija iz hrane na antibiotike i kemoterapeutike vrlo je važan problem (veterinarskog) javnog zdravstva. Ta otpornost u patogenih bakterija može znatno otežati terapiju bolesti u humanoj i veterinarskoj medicini, no i nepatogene bakterije su potencijalna opasnost zbog prijenosa otpornosti kroz prehrambeni lanac. Cilj je ovog rada bio istražiti učestalost pojave antimikrobne rezistencije koagulaza-negativnih stafilokoka izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica (n=64) i sireva od pasteriziranog mlijeka (n=58) primjenom agar difuzijskog testa, E-testa, VITEK 2 Compact sustava (AST P 580) i lančane reakcije polimerazom. Kombiniranjem ovih metoda određivana je otpornost na ukupno 28 antimikrobnih tvari. Među izolatima iz fermentiranih kobasica prevladavala je fenotipska rezistencija na eritromicin i tetraciklin, a izolatima iz sireva od pasteriziranog mlijeka na penicilin i eritromicin. Rezultati detekcije fenotipske rezistencije na te antimikrobne tvari dobro su kolerirali s obzirom na primijenjenu metodu. PCR-om je potvrđena prisutnost tetM i tetK gena u 61, 5 % testiranih fenotipski rezistentnih stafilokoka iz fermentiranih kobasica. Prisutnost gena koji kodiraju otpornost na eritromicin potvrđena je kod izolata stafilokoka iz sireva. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan udio rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u tradicionalnoj i procesiranoj hrani što može predstavljati potencijalni rizik za potrošače.
stafilokoki; rezistencija; hrana
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial resistance of staphylococci from traditional fermented sausages and pasteurized milk cheeses
nije evidentirano
staphylococci; resistance; food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
39-40.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Lazić, Miodrag
Leskovac:
978-86-82367-98-7
Podaci o skupu
X simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Suvremene tehnologije i privredni razvoj"
pozvano predavanje
22.10.2013-23.10.2013
Leskovac, Srbija