Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesnih parametara pri zamrzavanju goveđeg mišiča (M. longissimus dorsi) na promjenu teksture i boje (CROSBI ID 380640)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Pukec, Dragutin Utjecaj procesnih parametara pri zamrzavanju goveđeg mišiča (M. longissimus dorsi) na promjenu teksture i boje / Ježek, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Pukec, Dragutin

Ježek, Damir

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara pri zamrzavanju goveđeg mišiča (M. longissimus dorsi) na promjenu teksture i boje

Meso je namirnica u kojoj je boja mesa uz teksturu važan faktor pri ocjenjivanju kvalitete. Brojna istraživanja su potvrdila da boja mesa, njegova tekstura i okus utječu na percepciju potrošača u smislu kvalitete i prihvatljivosti. Cilj rada bio je analizirati kakav utjecaj imaju procesni parametri pri zamrzavanju goveđeg mišića (M. longissimus dorsi) na promjenu teksture i boje. Spektrofotometrijskom analizom određene su kolorimetrijske vrijednosti za (L, a, b, a analizom teksture određeni su tekstruni parametri tvrdoće, elstičnosti, adhezivnosti i rada potrebnog za prvi zagriz. TEM elektronskim mikroskopom izvršena je mikroskopska analiza ne zamrzavanog i zamrzavanog uzorka goveđeg mišića (M. longissimus dorsi) pri čemu se željelo utvrditi u kojoj mjeri kristali leda kod zamrzavanja oštećuju stanice mišića. Analizom varijance (ANOVA) pokazalo se da sve brzine strujanja zraka statistički značajno utječu na L, a i b vrijednost boje zamrznutih uzoraka. POst-hoc Tukey HSD analizom dobiveno je da je najveći utjecaj na L, a i b vrijednost boje bidljiv pri brzinama strujanja zraka većim od 4 m/s. Kod određivanja teksture utvrđena je međusobna linearna ovisnost ispitivanih parametara tvrdoće, elastičnosti, adhezivnosti i rada potrebnog za zagriz.

goveđi mišić; tekstura; boja; mioglobin; zamrzavanje; toplinsko središte; kolorimetrija; masne kiseline

nije evidentirano

engleski

Influence of beef muscle (M. longissimus dorsi) freezing parameters on texture and colour changes

nije evidentirano

beef muscle; texture; colour; myoglobine; freezing; heat center; colourimetry; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

191

23.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija