Validacija ORAC metode i utvrđivanje antioksidativnog kapaciteta brašna rogača ORAC metodom (CROSBI ID 380618)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tušek, Marta
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Validacija ORAC metode i utvrđivanje antioksidativnog kapaciteta brašna rogača ORAC metodom
Rogač (Ceratonia siliqua, Fabaceae) je tradicionalna biljka sa područja Mediterana koja ima vrlo dobru nutritivnu vrijednost te je veoma cijenjena zbog kemijskog sastava ploda bogatog polisaharidima, lipidima, bjelančevinama, mineralima, vitaminima te antioksidansima. Antioksidansi se danas dodaju u prehrambene proizvode ili se traže namirnice prirodno bogate antioksidansima stoga postoji potreba za jednostavnom, preciznom i pouzdanom metodom koja bi imala mogućnost brze procjene antioksidativnog kapaciteta čistim sastojcima tako i u kompleksnim uzorcima kao što su biološki uzorci ili hrana. ORAC test (oxygen radical absorbance capacity) je jedna od najčešće korištenih metoda za procjenu kapaciteta hvatača ROO te je ova metoda korištena za izradu ovog diplomskog rada. Svrha istraživanja provedenog u okviru ovog diplomskog rada bila je validirati ORAC metodu kako bi se dobili najreproducibilniji rezultati te kako bi se skratilo vrijeme trajanja i trošak analize. Tako optimirana metoda korištena je za određivanje antioksidativnog kapaciteta liofiliziranih ekstrakta ploda rogača kako bi se utvrdilo kako različita predobrada ploda rogača utječe na antioksidativnu učinkovitost završnog produkta. Tijekom postupka optimiranja ORAC metode pokazalo se kako upotreba većih koncentracija AAPH (123.76 mmol/L) bitno skraćuje vrijeme trajanja analize uz zadržavanje zadovoljavajućih validacijskih parametara. Rezultati analiza pokazuju da različiti postupci predobrade ploda rogača bitno utječu na antiosidacijsku učinkovitost završnog ekstrakta te da najveći antioksidativni kapacitet pokazuju liofilizati tostiranog rogača bez šećera ekstrahiranog beta-ciklodekstrinom.
rogač; antioksidansi; ORAC analiza
diplomski rad
engleski
The validation of ORAC method and evaluation of antioxidant capacity of carob flour using ORAC method
nije evidentirano
carob; antioxidants; ORAC assay
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb