Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ateroskleroza i tromboza u šećernoj bolesti (CROSBI ID 772815)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Šimundić, Ana-Maria Ateroskleroza i tromboza u šećernoj bolesti // Suvremena dijagnostika i praćenje šećerne bolesti, ur. Elizabeta Topić. 2001.

Podaci o odgovornosti

Šimundić, Ana-Maria

hrvatski

Ateroskleroza i tromboza u šećernoj bolesti

Predloženi patogenetski mehanizmi koje smatramo presudnim u stvaranju makrovaskularnih komplikacija u šećernoj bolesti uključuju kompleksne poremećaje homeostaze ne samo glukoze i inzulina, nego i metabolizma lipoproteina, te promjene humoralnog imuniteta i upalnog odgovora i naposlijetku genetsku varijabilnost. Standardni terapijski pristup bolesniku koji boluje od šećerne bolesti može svakako doprinjeti uspostavljanju vaskularne homeostaze, no u novije vrijeme postoje i alternativni pristupi primjerice: novi antitrombocitni lijekovi, antikoagulansi, antioksidansi, lijekovi koji snižavaju fibrinogen i smanjuju produkciju inhibitora aktivatora plazminogena te agensi koji stimuliraju fibrinolizu. Daljnja istraživanja etiopatogeneze makrovaskularnih komplikacija u šećernoj bolesti daju novi uvid u mehanizame i čimbenike uključene u razvoj komplikacija, a njhovo prepoznavanje ima značajne implikacije na terapijski pristup bolesniku te u konačnici na njegovu prognozu.

ateroskleroza; tromboza; šećerna bolest

nije evidentirano

engleski

Atherosclerosis and thrombosis in diabetes mellitus

nije evidentirano

atherosclerosis; thrombosis; diabetes mellitus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Suvremena dijagnostika i praćenje šećerne bolesti, ur. Elizabeta Topić

2001.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti