Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647221

Osobitosti usmjerene i suzdržane pažnje i elektroencefalograma u nogometaša s blagim ponavljajućim traumama glave


Radić, Borislav
Osobitosti usmjerene i suzdržane pažnje i elektroencefalograma u nogometaša s blagim ponavljajućim traumama glave 2012., doktorska disertacija, Kineziološki fakultet, Zagreb


Naslov
Osobitosti usmjerene i suzdržane pažnje i elektroencefalograma u nogometaša s blagim ponavljajućim traumama glave
(Characteristics of focused and sustained attention and EEG in football players with repetitive mild head trauma)

Autori
Radić, Borislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Kineziološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07.2012

Godina
2012

Stranica
109

Mentor
Mišigoj-Duraković, Marjeta

Ključne riječi
Nogomet ; trauma glave ; pažnja
(Football ; head trauma ; attention)

Sažetak
Središte doktorskog rada su ponavljajuće ozljede glave kao posljedica višestrukih udaraca lopte tijekom nogometnih utakmica u takmičarskoj sezoni. Temeljni cilj istraživanja bio je otkriti učestalost i utvrditi postoje li oštećenja pažnje i elektroencefalografske promjene u uzorku bivših amaterskih nogometaša, kao posljedica višestrukih udaraca lopte u glavu tijekom nogometne karijere. Temeljni cilj razložen je u 6 parcijalnih ciljeva, kako slijedi: utvrditi postojanje oštećenja vidne suzdržane ; usmjerene i raspodijeljene pažnje ; utvrditi povezanost oštećenja vidne suzdržane, usmjerene i raspodijeljene pažnje s elektroencefalografskim promjenama ; utvrditi postojanje specifičnih elektroencefalografskih promjena kod blagih ponavljajućih ozljeda glave ; utvrditi postojanje predisponirajuće regije mozga za oštećenje ; utvrditi da li dužina nogometnog staža utječe na stupanj oštećenja pažnje i elektroencefalografske promjene ; utvrditi odnos oštećenja pažnje i elektroencefalografskih promjena prema utjecaju dobi i edukacije.Uzorak je činilo 70 nogometaša amatera veteranskog stupnja takmičenja s prethodnim igranjem seniorskog stupnja takmičenja najmanje 3 godine, prosječne životne dobi 42.29±4.22 godine i 70 ispitanika kontrolne skupine. Uzorak ispitanika ovog istraživanja dobiven je na temelju dragovoljnog pristanka i potpisanog informiranog pristanka. Kontrolna skupina ispitanika nije igrala takmičarski nogomet u nijednom stupnju takmičenja i nije se razlikovala u prosječnoj starosnoj dobi i godinama školovanja. U okviru prikaza metoda prikupljanja podataka i opisa varijabli, podrobno je opisan test vidne suzdržane pažnje, test usmjerene i raspodijeljene pažnje , te metoda spektralne analize elektroencefalograma, koji su primijenjeni u istraživanju. Utvrđeno je da u skupini nogometaša postoje statistički značajna oštećenja pažnje u izvođenju zadataka koji traže jednostavno vrijeme reakcije i oštećenje održavanja pažnje u dužem vremenskom intervalu i elektroencefalografske promjene. Daljnja analiza pokazala je da godine igranja nogometa utječu na stupanj oštećenja pažnje, dok životna dob i edukacija ne utječu na rezultate ispitanika ispitavnih skupina. U diskusiji navedenih rezultata raspravljano je i o metodološkim problemima i njihom utjecaju na rezultate, te su predložene mogućnosti uporabe dobivenih rezultata u spriječavanju i liječenju posljedica ozljeda glave tijekom igranja nogometa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Borislav Radić, (195273)