Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 333662)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kozina, Bernard Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.) / Božinović, Zvonimir (mentor); Božinović, Zvonimir (neposredni voditelj). Skopje, Makedonija, . 1999

Podaci o odgovornosti

Kozina, Bernard

Božinović, Zvonimir

Božinović, Zvonimir

nije evidentirano

Utjecaj defolijacije na dozrijevanje grožđa i mladica sorte Graševina (Vitis vinifera L.)

Defolijacija vinove loze kao zahvat zelenog reza odavna je poznata i koristi se manje ili više u tehnologiji vinogradarske proizvodnje, posebice u proizvodnji stolnog grožđa. Međutim, uvođenjem strojeva za branje grožđa u tehnološku liniju, problematika defolijacije dobija novu dimenziju, pa postaje skoro obavezan zahvat kojim se primjese lišća u ubranom grožđu nastoje smanjiti na najmanju moguću mjeru, da se izbjegne nepoželjan utjecaj na kakvoću budućeg vina. Pri tome se ovisno o tipu stroja za defolijaciju skida 20-35% ukupne lisne mase. U zadnje se vrijeme defolijaciji poklanja naročita pozornost kao mjeri kojom se može značajno utjecati na ukupnost fizioloških procesa vinove loze, poglavito u smislu utjecaja na dinamiku dozrijevanja grožđa i kemijskog sastava mošta, kao i na dinamiku dozrijevanja mladica i nakupljanja rezervnih tvari u njima. Jednako tako defolijacija je značajna i kao mjera kojom se utječe na pojavnost i intenzitet zaraze sivom plijesni. Postignuti rezultati ukazuju da djelomična defolijacija u uvjetima Daruvarskog vinogorja može utjecati na dinamiku kretanja, odnosno smanjenja sadržaja ukupnih kiselina u moštu, dok nije bilo utjecaja na nakupljanje šećera u moštu. Rezultati analize kemijskog sastava jednogodišnje rozgve pokazali su da djelomična defolijacija pozitivno utječe na dozrijevanje mladica i nakupljanje rezernih tvari u istima, što ih čini veoma otpornim na niske zimske temperature. Također je potvrđeno da djelomična defolijacija značajno utječe na smanjenje i intenzitet zaraze grožđa sivom plijesni. Jednako tako je uočeno da su primjese lišća u ubranom grožđu značajno manje pri obavljenoj defolijaciji trsova. Iz svega navedenog zaključeno je da je djelomična defolijacija sorte Graševina u našim proizvodnim uvjetima u potpunosti prihvatljiva i racionalna tehnološka mjera kojom se može utjecati na kakvoću i uspješnost u vinogradarskoj proizvodnji.

Vinova loza; Graševina; defolijacija; dozrijevanje grožđa; dozrijevanje mladica

nije evidentirano

engleski

Influence of partial defoliation on the maturity of grapevine and shoots of cv. Graševina (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

Vitis vinifera L.; Graševina; partial defoliation; grapevine maturity; shoots maturity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

129

18.06.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Skopje, Makedonija

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)