Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647021

Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir


Lončar, Sanja; Kelemen, Petra
Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir // Znanstveni skup Etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću / Cifrić, Ivan ; Strčić, Petar (ur.).
Zagreb - Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 22-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 647021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir

Autori
Lončar, Sanja ; Kelemen, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup Etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću / Cifrić, Ivan ; Strčić, Petar - Zagreb - Rijeka : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013, 22-23

ISBN
978-953-154-222-7

Skup
Etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 11-12.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zidarstvo i klesarstvo; Vinodol; Kvarnersko primorje; etnološka i kulturnoantropološka istraživanja

Sažetak
Na temelju rezultata terenskih istraživanja u Vinodolu i Crikvenici koja su u fokusu imala zidarstvo i klesarstvo u drugoj polovici 19. i u 20. stoljeću, ovim izlaganjem želimo ukazati na prednosti primjene etnoloških i kulturnoantropoloških pristupa istraživanju, na kompleksnost i širinu ove teme te na mogućnosti daljnjih istraživanja i njihovog korištenja u osmišljavanju kvalitetne turističke ponude. Primjena etnoloških i kulturnoantropoloških pristupa istraživanju pokazala se iznimno važnom i korisnom. Direktan kontakt s lokalnim stanovnicima omogućio je prikupljanje bogate građe: iz prve ruke zabilježena su svjedočanstva o osobama koje su bile uključene u građevinske projekte na području Kvarnerskog primorja te ostalih područja Hrvatske i drugih zemalja (npr. gradnja stambenih zgrada u Beču i Budimpešti, stadiona u Montevideu, Sueskog kanala), a dobiven je i uvid u vrijedne originalne dokumente, fotografije i pisma u vlasništvu vinodolskih i crikveničkih obitelji. Time je rasvijetljen ovaj aspekt životne svakodnevice koji, unatoč tome što je zidarstvo i klesarstvo uvelike obilježilo ovo područje, nije bio značajnije zastupljen u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Već se tijekom rada na terenu te pri obradi i interpretaciji građe pokazalo nužnim nastaviti istraživanje zidarstva i klesarstva te ga proširiti tematski, prostorno i vremenski. Naime, iz ove su teme proizašla brojna druga, s njome usko povezana, istraživačka pitanja – primjerice obiteljski i društveni život, položaj žena, migracijski putovi, obrti i naukovanje, organizacija poljoprivredne proizvodnje i dr. Također, pokazalo se potrebnim temu proširiti prostorno na područje Kvarnerskog primorja te razmisliti o mogućnostima istraživanja veza s drugim regijama u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji te područjima Europe, Bliskog istoka, Amerike, Afrike i Australije u koja su zidari i klesari odlazili. Samim time istraživanje je potrebno i vremenski proširiti na suvremenost te obuhvatiti različite pojave iz područja građevinarstva (npr. revitalizacije i obnove građevina u turističke svrhe i sl.). Takvim pristupom dobili bi se vrijedni komparativni uvidi i zahvatile promjene kroz duže vremensko razdoblje. Na temelju predloženog tematskog, prostornog i vremenskog istraživačkog okvira, ovo izlaganje želi biti poticaj i za promišljanje o ostalim mogućim pravcima budućih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1890667-1040 - Kulturne predstave hrvatskog prostora: postkolonijalnost i hrvatska etnologija (Tomislav Pletenac, )
130-1300855-3477 - Hrvatska etnografska baština u kontekstu kulturnih politika (Tihana Petrović Leš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Petra Kelemen (autor)

Avatar Url Sanja Lončar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lončar, Sanja; Kelemen, Petra
Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir // Znanstveni skup Etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću / Cifrić, Ivan ; Strčić, Petar (ur.).
Zagreb - Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 22-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lončar, S. & Kelemen, P. (2013) Istraživanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir. U: Cifrić, I. & Strčić, P. (ur.)Znanstveni skup Etnološke i folklorističke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću.
@article{article, year = {2013}, pages = {22-23}, keywords = {zidarstvo i klesarstvo, Vinodol, Kvarnersko primorje, etnolo\v{s}ka i kulturnoantropolo\v{s}ka istra\v{z}ivanja}, isbn = {978-953-154-222-7}, title = {Istra\v{z}ivanja zidarstva i klesarstva u Kvarnerskom primorju – tematski, prostorni i vremenski okvir}, keyword = {zidarstvo i klesarstvo, Vinodol, Kvarnersko primorje, etnolo\v{s}ka i kulturnoantropolo\v{s}ka istra\v{z}ivanja}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }