Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 646525

Lokalizacija


Kulić, Adela
Lokalizacija 2013., diplomski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Lokalizacija
(Localization)

Autori
Kulić, Adela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
3.10.

Godina
2013

Stranica
63

Mentor
Seljan, Sanja

Ključne riječi
Lokalizacija; internacionalizacija; globalizacija; prevođenje; jezik; prijevodne memorije; strojno prevođenje; sustav za globalno upravljanje sadržajem; sustav za upravljanje proizvodom.
(. Localization; internationalization; globalization; translation; language; translation memory (TM); machine translation (MT); content management system (CMS); translation management system (TMS))

Sažetak
Rad obrađuje osnovne pojmove i ulogu lokalizacije, prikazuje tehnologije, lokalizacijske strategije i projekte, sam proces lokalizacije, pozitivne i negativne aspekte. Objašnjava se pojam globalizacija, internacionalizacija, prevođenje, lokalno i lokalizacija. Definiran je sam proces lokalizacije, prikazana je njezina povijest, potreba za lokalizacijom, njezina komercijalna uloga, mitovi koji su najčešće povezani s lokalizacijom, te organizacije i konferencije koje se bave lokalizacijom. Objašnjene su tehnologije povezane s procesom lokalizacije, a to su sustav za globalno upravljanje sadržajem, prijevodne memorije, strojno prevođenje, sustav za upravljanje procesom prevođenja i tehnologije za upravljanje prevoditeljima. Prikazane su tri najučestalije lokalizacijske strategije, njihovi nedostatci i prednosti, kao i tri procesa lokalizacije koji pomažu ažuriranju proizvoda. Ukratko su opisani projekti iz područja lokalizacije koji se koriste lokalizacijskom tehnologijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300646-0909 - Informacijska tehnologija u prevođenju hrvatskoga i e-učenju jezika (Sanja Seljan, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb