Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 646145

Politička djelatnost Jurja Dobrile


Dabo, Mihovil
Politička djelatnost Jurja Dobrile 2013., doktorska disertacija, Hrvatski studiji, Zagreb


Naslov
Politička djelatnost Jurja Dobrile
(The political activity of Juraj Dobrila)

Autori
Dabo, Mihovil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Hrvatski studiji

Mjesto
Zagreb

Datum
17.05

Godina
2013

Stranica
220

Mentor
Matković, Stjepan

Ključne riječi
Juraj Dobrila ; Hrvatski narodni preporod u Istri ; demokratizacija ; nacionalni odnosi ; svećenstvo ; nacionalno-integracijski proces
(Juraj Dobrila ; Croatian national revival in Istria ; democratization ; ethnic relations ; clergy ; process of national integration)

Sažetak
U disertaciji se analizira kompleksna aktivnost biskupa Jurja Dobrile na području politike u kontekstu društvenih okolnosti koje su dovele do pojave modernih nacionalnih svijesti u Istri tijekom devetnaestog stoljeća. Uočljiva je potreba da se dugogodišnji rad Jurja Dobrile i važno mjesto što ga zauzima u novijoj hrvatskoj povijesti procijene podrobnom analizom, prvenstveno utemeljenom na uvidu u izvorno gradivo, i to u jednakoj mjeri na dobro poznatim, često korištenim dokumentima, kao i na dosad nepoznatim spisima iz hrvatskih i inozemnih arhiva. Naravno, razlaganje arhivskih vrela mora biti oslonjeno o čvrstu polazišnu osnovicu, o sažeto i jasno sročenu tezu i promišljeni koncept koji će spriječiti suvišnu razlomljenost i ponavljanja pri opisivanju Dobrilinih aktivnosti. Imenovanje biskupom omogućilo je Jurju Dobrili materijalne i organizacijske preduvjete neophodne za pokretanje sustavnijeg preporodnog pokreta u Istri. Šezdesetih godina devetnaestog stoljeća, Dobrila se izravno politički angažirao kao zastupnik-virilist u Istarskom saboru, a drugi saziv ovoga pokrajinskog sabora imenovao ga je jednim od dvojice istarskih zastupnika u bečkom Carevinskom vijeću. Povlačenje iz aktivne politike nije značilo i odustajanje od nacionalnih i političkih nazora: uočavajući kako Dobriline inicijative i nastojanja, premda raznorodna i neujednačeno uspješna, polaze od čvrstog, jedinstvenog svjetonazora kojim se vodio i prije no što je imenovan biskupom, moguće je oblikovati odgovarajuću tvrdnju kako Dobrila kao preporoditelj nije odvojiv od Dobrile kao katoličkog velikodostojnika, podupiratelja obrazovanja, političara ili zagovornika štrosmajerovskog svjetonazora. Ukratko, kako bi se približilo političkoj sastavnici Dobrilinog dugogodišnjeg rada, potreban je uvid u ukupnu njegovu djelatnost: preporoditeljsku, pastoralnu, prosvjetnu, parlamentarnu... Dobrilina djelatnost bila je vrlo raznorodna, a dugoročno se njegov rad pokazao izuzetnim poticajem širenju nacionalne i političke svijesti. Zbog toga se i mlađa, pravaška generacija hrvatskih političkih pregalaca u Istri ubrzo priklonila političkim pogledima tada već pokojnog Juraj Dobrile. Biskupovom promišljenom djelatnošću, sinergijom duhovnih, prosvjetiteljskih i narodnjačkih nastojanja, postavljen je snažan temelj organiziranoj političkoj aktivnosti među istarskim Hrvatima i Slovencima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb,
Hrvatski studiji, Zagreb,
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor s matičnim brojem:
Mihovil Dabo, (294236)