Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine (CROSBI ID 600547)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Listeš, Irena ; Škoko, Ines ; Dujić, Tomislav ; Katić, Anđelo Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine // The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Book of abstracts VZS / Slavica, Alen (ur.). Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 87-87

Podaci o odgovornosti

Listeš, Irena ; Škoko, Ines ; Dujić, Tomislav ; Katić, Anđelo

hrvatski

Učestalost serovarova Salmonella u uzorcima hrane za ljude i životinje na području Dalmacije u periodu 2007- 2009 godine

Salmonella je odavno prepoznata kao važan patogen u životinja i ljudi, te je i dalje jedan od glavnih uzročnika otrovanja hranom. U Hrvatskoj broj oboljenja ljudi od salmoneloza prosječno iznosi oko 2600 prijava u posljednjih pet godina. Rod Salmonella je podijeljen je u dvije vrste, a od najvećeg značenja za javno zdravstvo je podvrsta S. enterica subsp. enterica sa 99, 5% udjela u izoliranim svim Salmonella sojevima. Salmonella vrste su dalje podijeljene na više od 2600 serovarova. Osim vrsno specifičnih serovarova za ljude, rezervoar bakterija roda Salmonella je crijevni trakt domaćih i divljih životinja, pa namirnice životinjskog i biljnog podrijetla lako postaju zagađene izmetom. Uzorci uzorkovani u objektima SPH prema HCCP sustavu ili iznimno odlukom nadležne inspekcije, pretraženi su na prisutnost Salmonella spp. metodom HRN EN ISO 6579:2003. Biokemijski potvrđene kolonije serološki su testirane prema Kauffmann-White shemi sa 71 % izolata serotipiziranih do serovara. U periodu od 2007. do 2009. godine, utvrđena je prevalencija od 1% pozitivnih Salmonella spp. uzoraka namirnica i stočne hrane (n = 13028). U ovom periodu pozitivni uzorci su utvrđeni u mesu peradi (8, 3%) mesnim pripravcima (4, 5%), mesu iz klaonica (3, 4%), konfekcioniranom mesu (2, 2%), mljevenom mesu (0, 9%), hrani za životinje (0, 6%), mesu školjkaša (0, 6%), te porcioniranom mesu i mesnim pripravcima (0, 1%). U ovim uzorcima prevalencija uzoraka iz uvoza je znatno veća (4, 3%) od onih domaćeg porijekla (0, 6%). Iz uzoraka izdvojeno je 19 serovarova:, Salmonella ser. Typhimurium (26), ser. Enteritidis, ser. Montevideo i ser. Tennessee (6), ser. Agona i ser. Goldcoast (3), ser. Brandenburg, ser. Rissen, ser. Eimsbuettel, ser. London, ser. Mbandaka, ser. Senftenberg i ser. Choleraesuis (2), te po jedan izolat ser. Derby, ser. Give, ser. Infantis, ser. Litchfield, ser. Panama i ser. Stanleyville. Većina serovarova utvrđena je kod ljudi u Hrvatskoj, u istom periodu istraživanja.

Salmonella spp.; hrana; hrana za životinje; serovarovi

nije evidentirano

engleski

Frequency of Salmonella in food and feed samples in county Dalmatia during 2007- 2009 year

nije evidentirano

Salmonella spp.; food; feed; serotypes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

87-87.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Book of abstracts VZS

Slavica, Alen

Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

1849-1022

Podaci o skupu

The 5th International Congress "Veterinary Science and Profession", Zagreb, October 3rd and 4h 2013

poster

03.10.2013-04.10.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina