Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 645281

Uloga kartografske komunikacije u kriznom upravljanju


Kuveždić Divjak, Ana; Lapaine, Miljenko
Uloga kartografske komunikacije u kriznom upravljanju // VI. međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja : zbornik radova / Toth, Ivan (ur.).
Velika Gorica: Veleučilište Velika Gorica, 2013. str. 1003-1013 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga kartografske komunikacije u kriznom upravljanju
(The Role of Cartographic Communication in Crisis Management)

Autori
Kuveždić Divjak, Ana ; Lapaine, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
VI. međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja : zbornik radova / Toth, Ivan - Velika Gorica : Veleučilište Velika Gorica, 2013, 1003-1013

ISBN
978- 953-7716-48-6

Skup
VI. međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja

Mjesto i datum
Velika Gorica, Hrvatska, 28-29.05.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kartografija; kartografska komunikacija; krizno upravljanje
(Cartography; cartographic communication; crisis management)

Sažetak
Nedavne krizne situacije otkrile su mnoge nedostatke u postojećim tehnologijama i politikama za učinkovito krizno upravljanje. Na području kartografije ukazale su na nedostatak smjernica, standarda i kartografskih znakova za oblikovanje karata posebno prilagođenih komunikaciji u kriznom upravljanju. Kartografska komunikacija je grafičko-vizualna komunikacija, pri kojoj kartograf obilježja iz realnog svijeta prikazuje na karti upotrebom kartografskih znakova. Uspjeh komunikacije ovisan je, između ostalog, o vještinama kartografa, ali i sposobnosti korisnika karte da dešifrira znakove u njihovo stvarno značenje. Ograničenja, zahtjevi i izazovi kartografske komunikacije specifični za krizno upravljanje nisu još sustavno razmotreni i primijenjeni u postupku oblikovanja karata posebno prilagođenih komunikaciji u kriznom upravljanju. Zanemarivanje takvog pristupa može dovesti i dovodi do smanjenja čitljivosti i pogrešnog tumačenja informacija prikazanih na karti, što ozbiljno ugrožava proces komunikacije. Stoga će se u ovom radu razmotriti preporuke i smjernice koje će osigurati učinkovito komuniciranje prostornih informacija na kartama za krizno upravljanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0071588-1593 - Kartografija Jadrana (Miljenko Lapaine, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb